Košarka

JOKIĆEV TRENER ZABRINUO CELU SRBIJU! Pitali ga da li će Nikola na Olimpijske igre, ponavljao jednu reč

Autor Milutin Vujičić

Trener Denvera ne zna i dalje koja je konačna odluka Nikole Jokića o igranju za Srbiju, ali čini se da se nada (kao i svi u klubu) da neće igrati na Olimpijskim igrama.

Izvor: MN Press/YouTube/DNVR Sports/Screenshot

Da li će Nikola Jokić igrati za Srbiju na Olimpijskim igrama u Parizu? Čini se da odgovor na ovo pitanje ne zna niko u ovom trenutku. Prvo je Jokić "odbacio" to pitanje nakon poraza i definitivnog ispadanja Denvera iz plej-ofa, selektor Svetislav Pešić takođe čeka njegov odgovor nakon pojavljivanja informacije o tome da "sigurno ide" i rekao je da nikakva odluka nije doneta, a čini se da ni u Denveru nisu sigurni u planove MVP-a.

Trener Nagetsa Majkl Meloun upitan je na završnoj konferenciji za medije ove sezone za umor svojih igrača, pa se dotakao samim tim i statusa Nikole Jokića i igranja za Srbiju. Iz njegovih reči može se protumačiti da Jokić nije doneo konačnu odluku, dok kao da se u Denveru nadaju da će reći "ne" Svetislavu Pešiću jer mu treba odmor.

"Dolaze Olimpijske igre u Parizu i nisam još siguran kakva je njegova konačna odluka o igranju tamo, ali ako bude igrao, to je samo još veća 'kilometraža' na njegovom telu", poručio je trener Denvera koji je ponovio reč "umor".

"Neko mi je rekao da je Jokić u poslednjih pet-šest sezona drugi u NBA ligi po odigranim minutima uz Tejtuma, što je mnogo minuta za visokog igrača. Moraćemo da budemo pametniji što se tiče nekih stvari i da se pobrinemo da kada dođe u plej-ofu da može da igra svoju najbolju košarku, ali ne samo on. Pogledajte sedmi meč, nije Jokić bio najiscrpljeniji, mnogo smo tražili od Gordona, Kaldvel-Poupa, Portera...", objasnio je Meloun i dodao da iako kao trener najviše razmišlja "o svakoj sledećoj utakmici", dogodine će bolje tempirati minutažu, ako mu to roster bude dozvolio, kako bi u završnici imao svežije igrače.

Inače, Nikola Jokić tek treba da dođe u Srbiju iz Amerike i selektor Svetislav Pešić će zatim obaviti razgovore sa njim, najverovatnije u rodnom Somboru. Posle toga će tek da bude poznato i hoće li igrati za "orlove", ali ima sasvim dovoljno vremena da donese odluku. Prvi individualni treninzi srpske reprezentacije počinju 17. juna, dok je zvanično okupljanje zakazano za 24. jun.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


ŠTA JE REKAO SAM NIKOLA?

Izvor: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Tokom čitave sezone u NBA ligi, Nikola Jokić je izbegavao da priča o drugim stvarima sem o Nagetsima, dok ni nakon poraza od Minesote u sedmoj utakmici nije promenio mišljenje. Na pomen reprezentacije i eventualnog dolaska u junu na pripreme tima Svetislava Pešića za Olimpijske igre u Parizu, Jokić je prevrnuo očima i nije krio da mu je teško i da sluša i da priča o tome u datom trenutku. "Ne znam, čoveče. Trebalo bi da vidim tek i da razmislim o tome".

Naravno, ništa takav potez ne mora da znači, vrlo moguće da je umor i nezadovoljstvo zbog poraza od "vukova" uticalo na to da Jokić ne bude raspoložen da priča na ovu temu.


JOKIĆ OTKAZAO MNOGO PUTA DO SADA!

Izvor: MN Press

Jokića nije bilo u timu za Mundobasket 2023, gde je Srbija osvojila srebrnu medalju, što je četvrti put u sedam potencijalnih nastupa. Zvanično objašnjenje za prethodnu godinu bio je umor, pošto je iza Jokića bila izuzetno duga sezona u kojoj je sa Denverom osvojio šampionski prsten.

Prvi turnir koji je Jokić preskočio bio je Eurobasket 2015. godine kada je naša reprezentacija zauzela četvrto mesto, a Somborac se zahvalio na pozivu selektoru Aleksandru Đorđeviću jer je upravo tog leta dobio "signal" iz Denvera da računaju na njega. Igrao je Letnju ligu i dokazivao se u novom timu, što se nimalo nije dopalo Đorđeviću, posebno zbog toga što je i sam gledao da uvek bude dostupan reprezentaciji, pa i povređen.

Već godinu dana kasnije Nikola Jokić je igrao za Srbiju i bilo je to leto kada je neverovatno napredovao uz Đorđevića. Blistao je na Olimpijskim igrama 2016. godine, kada je naša reprezentacija u Riju osvojila srebrnu medalju, a njegove suze po dolasku u rodni Sombor trebalo je da najave člana državnog tima koji će uvek biti dostupan "orlovima", međutim nije tako bilo.

Jokića već 2017. godine nije bilo na Eurobasketu, kada je takođe osvojeno srebro, a Aleksandar Đorđević je bio vrlo nervozan tokom leta kada se nije znalo da li će "mlada NBA zvezda" biti na spisku. Zvanično objašnjenje nikada nismo dobili, a spekulisalo se o tome da je Jokić morao da se "sačuva zbog novog NBA ugovora", koji mu je sledovao nakon što je počeo da dobija značajniju ulogu u Nagetsima.

Izvor: MN Press

Nikola Jokić je zaigrao za Srbiju na Svetskom prvenstvu u Kini 2019. godine na kome su "orlovi" nastupili u vrlo jakom sastavu, međutim zauzeli su tek peto mesto. Poraz od Argentine se i dan-danas pamti, ali i to da je Jokić tokom turnira igrao na mestu "četvorke", zbog čega je Aleksandar Đorđević trpeo brojne kritike, posle čega je podneo ostavku. Išlo se toliko daleko da se tvrdilo da Jokić neće da igra za Srbiju zbog toga što mu ne odgovara pozicija na kojoj igra, međutim takve insinuacije nisu nikada potvrđene, niti je Somborac ikada rekao nešto ružno za taktiku, atmosferu, odnos...

Uprkos svemu, nije se odazvao za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre 2021. godine na kome je Srbija izgubila od Italije, dok je unapred istakao da neće moći da igra za Igora Kokoškova - čak ni da se "orlovi" plasiraju. Ovoga puta dobili smo bar zvanično obaveštenje pošto je čekao da njegova supruga rodi kćerku: "Na moju veliku žalost, ovo je trenutak kada moram da saopštim da i pored ogromne želje, nisam u mogućnosti da nastupam za reprezentaciju. Jednostavno, stanje mog tela iziskuje duže odsustvo sa terena radi oporavka. To je stav i sugestija kluba i jedna neminovnost koju moram da prihvatim. Ubeđen sam da momci i bez mene imaju kvalitet da naprave rezultat koji će nam svima doneti mnogo radosti".

Godinu dana posle toga igrao je na Eurobasketu, ali za Srbiju je turnir završen već u prvoj nokaut utakmici protiv Italije, od koje i dan-danas boli poraz. To je bio i njegov poslednji nastup do sada za "orlove".

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)