Košarka

OTKRIVENO KOLIKO NOVCA DELI EVROLIGA: Srpski klubovi u debelom minusu, šampion ne može da plati Slukasa!

Autor Dušan Ninković

Neverovatna situacija u evropskoj košarci, gde su svi timovi na gubitku.

Izvor: MN Press

Završena je još jedna sezona u Evroligi - košarkaši Real Madrida prvi su završili na tabeli ligaškog dela i zatim počistili Baskoniju u četvrtifnalu, Panatinaikos je završio drugi u ligaškom delu, kroz pet mečeva se domogao Fajnal-fora i tamo osvojio titulu. Samo ovi podaci govore vam da je bilo izuzetno zanimljivo u čitavoj sezoni, ali... nije bilo previše isplativo.

Kada se novac rasporedi na timove koji su učestvovali u Evroligi, jasno je da nijedan od timova od nagrada ne može da plati svog najboljeg igrača! Primera radi, Kostas Slukas igra u Panatinaikosu za 2.500.000 evra, dok je grčki tim osvajanjem Evrolige u klupsku kasu doneo tek 1.750.000 evra! Kako se spuštamo niže na listi timova, situacija je sve lošija.

Real Madrid će od Evrolige dobiti 990.000 evra i to nije dovoljno da se pokrije plata Valtera Tavaresa. Ili Marija Hezonje. Ili Džanana Muse... Svaki od njih ima godišnju platu preko milion evra, a Real nema način da učešćem u Evroligi zaradi taj novac, isto kao i svi ostali timovi. Tako će Olimpijakos za treće mesto na kraju takmičenja dobiti 870.000 evra, Fenerbahče 750.000...

Dalje se ređaju Monako (700.000), Barselona (640.000), Makabi (580.000), Baskonija (520.000), Virtus (460.000), Efes (410.000)... Partizan je na osnovu rezultata u Evroligi ove sezone dobio skromnih 350.000 evra, što je daleko manje od plata nekih od najboljih igrača tima Željka Obradovića u sezoni koja se polako privodi kraju. Ima i još lošijih primera - tri najslabija tima ne dobijaju ni dinar od Evrolige, a među tim ekipama je i Crvena zvezda.

Situacija je zapravo još lošija ako pogledamo narednu sezonu - Partizan i Crvena zvezda će verovatno morati da plate čak po 750.000 evra za specijalnu pozivnicu, a zatim i 250.000 evra za troškove suđenja. To bi troškove samog učešća u Evroligi - bez plata igrača, organizacije mečeva kod kuće i u gostima i ostalog - zaokružilo na milion evra! Praktično - ukoliko bi Partizan i Crvena zvezda završili takmičenje porazom u finalu i osvajanjem "samo" drugog mesta, bili bi u minusu!

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Tagovi