Srbija razbijena u četvrtfinalu Olimpijskih igara! Australija preslišala i poslala kući Marinine devojke

Ubedljiv poraz Srbije u borbi za polufinale Olimpijskih igara u Parizu.

Kurir/Dado Đilas

Košarkašice Srbije izgubile su u meču protiv Australije, u četvrtfinalu Olimpijskih igara. Izabranice Marine Maljković nisu uspele da ponove uspeh prethodnih generacija i da "vežu" i treći nastup u polufinalu Igara. Od starta do kraja meča za sve se na terenu pitao samo jedan tim - Australija i uglavnom jedna igračica, fenomenalna Alana Smit, čijoj igri u reketu naše igračice nisu mogle da se suprostave. Završila je meč sa 20 poena, uz pomoć svojih najboljih saigračica Džejd Melburn (18) i Kajle Džordž (15).

Ovim trijumfom, Australija je zakazala izvesno polufinale Olimpijskih igara protiv "večnog" šampiona, reprezentacije Sjedinjenih Država, koja tek igra meč protiv Nigerije. Sa druge strane, Srpkinje su pre svega napravile veliki uspeh kada su se u novom sastavu plasirale na Olimpijske igre, naravno da se time nisu zadovoljile već su pod Marininim vođstvom pobedile u dva meča grupne faze (Portoriko i Kinu), uz poraz od Španije. Međutim, nastup u četvrtfinalu bio je i najslabiji našeg tima, protiv ekipe koja je decenijama navikla da učestvuje u završnici olimpijskih turnira.

UŽIVO

Strelci:

  • Australija: Džejd Melburn 18, Kristi Valas, Stef Talbot 5, Tes Madžen 3, Alana Smit 22, Ezi Magbergor 4, Marijana Tolo, Kajla Džordž 18, Emi Atvel, Izobel Borlas, Loren Džekson, Sami Vitkomb 15
  • Srbija: Ivana Raca 10, Sača Čađo 3, Nevena Jovanović 3, Ivon Anderson 6 (1/7 za dva), Dragana Stanković 2, Jovana Nogić 17, Maša Janković 5, Aleksandra Katanić 2, Anđela Dugalić 14, Tina Krajišnik, Mina Đorđević, Nadija Smailbegović 5

40' Kraj meča i ubedljjiva pobeda Australije - 67:85. Jovana Nogić spustila je razliku na manju od 20 razlike (65:84) u pretposlednjem minutu, Nadija Smailbegović je potom pogodila za 67:85, ali je sve bilo prekasno i nedovoljno za iole uzbudljiv meč.

38' Poslednji minuti Srbije na Olimpijskim igrama - 62:82. Košarkašice nisu uspele ni da zaprete Australiji u završnici meča u Parizu i opraštaju se od Igara.

35' Srpkinje pokušavaju da upristoje poraz, 56:75. Marina Maljković zahteva izbiljan pristup do kraja i devojke su uspele da trojkama Anđele Dugalić i Jovane Nogić uđu u kakav-takav napadački ritam.

33' Australija vodi 75:50 na osam minuta do kraja. Kajla Džordž pogodila je trojku, Ivana Raca nije uspela da joj uzvrati. Marina Maljković sprema trostruku izmenu i vraća Ivon Anderson na teren

30' Posle tri četvrtine, Australija vodi 72:48. Nadija Smailbegović iskoristila je tri slobodna bacanja u poslednjoj sekundi, da Srbija ode na poslednju pauzu između četvrtine sa "minus 24".

Kurir/Dado Đilas 

28' Australijanke stiču sve veći plus, 70:42. Još jedna trojka Sami Vitkomb i burna proslava pred Srpkinjama koje su i dalje bez odgovora. Pokušaće u preostalom vremenu bar da upristoje razliku naše devojke.

27' Vreme prolazi, a malo toga se menja - Australije vodi 64:39. I dalje raste prednost rivalki, ponovo na isti način - iznuđenim faulom u reketu i poenima nezaustavljive Alane Smit.

25' Australija vodi 21 poen razlike, 60:39. Sami Vitkomb pogodila je trojku na koju Marina prosto mora da reaguje, dok stvari  ponovo i potpuno izmiču kontroli.

Kurir/Dado Đilas 

24' Australijanke, prosto, imaju odgovor na sve - 57:39. Uprkos energiji i dodatnoj borbenosti našeg tima, igra u reketu protivnica danas je zadatak koji Marinine igračice ne mogu da reše. Alana Smit ne prestaje da pogađa.

23' Srpkinje se vraćaju, 39:50! Cela klupa je ustala kada je ušao pogodak Anđele Dugalić za 39:50! Nije kraj, idemo devojke!  

20' Poluvreme i veliki, veliki problem za Srbiju, 48:32. Košem Ivane Race Srbija je otišla na pauzu sa "minus 16", kada je vođstvo Australijanki povećano na sve teže dostižnih 18 razlike - 48:30. Jako loša defanzivna partija našeg tima u prve dve četvrtine, Džejs Melburn ubacila je 14 poena, a Alana Smit 11.

Kurir/Dado Đilas 

18' Australijanke bez problema odbijaju nalete - 42:30. Iako je Saša Čađo primakla naš tim na "minus 10" na tri minuta do poluvremena (30:40), to nije zaustavilo zahuktale rivalke.

15' Australija vodi 40:25. Srbija i dalje nema rešenje. Alana Smit ubacila je 11. poen i nije kaznila Srpkinje zato što su dopustile čak tri uzastopna napada rivalkama. Veoma loša faza u igri našeg tima.

13' Australija vodi 36:23, Marina Maljković mora da reaguje. Džejd Melburn pogodila je trojku, Sami Vitkomb poentirala je posle prodora i kaznila izgubljenu loptu Ivon Anderson. Maljkovićeva će napraviti dve promene, u igru ulaze Saša Čađo i Jovana Nogić, a izlaze Ivana Raca i Nevena Jovanović.

Kurir/Dado Đilas 

10' Australija povela 26:17 pred kraj četvrtine. Košem Ivane Race u poslednjem napadu smanjili smo veoma neprijatan zaostatak od devet poena. Kajla Džordž i Alana Smit postigle su po sedam poena i stvaraju velike probleme našem timu.

8' Australija povećava vođstvo - 21:13. Iako je Ivon Anderson pogodila prvu trojku za Srbiju, za 11:13, Australijanke su uzvratile snažno - košem razigrane Alane Smit uz prekršaj (16:11) i trojkom Kejle Džordž, za velikih "plus 8". Selektorka Marina Maljković pozvala je tajm-aut i uvodi u igru Mašu Janković umesto Mine Đorđević

6' 13:8 za Australiju - Sami Vitkomb pogodila je prvu trojku na utakmici, nakon što se Srbija primakla na "minus 2 (8:10), košem Ivon Anderson

4' 10:6 za Australiju - Jovana Nogić (26) postigla je četiri poena za Srbiju na startu meča, ali su Australijanke ipak bolje ušle u četvrtfinale. Alana Smit pokrenula ih je sa četiri poena

1' Meč je počeo

Damien MEYER / AFP / Profimedia 

Reprezentativke Srbije ušle su u četvrtfinala pobedama protiv Portorika (58:55) i Kine (81:59), uz poraz protiv Španije (62:70). Sa druge strane, Australijanke su na startu turnira izgubile od Nigerije 62:75, a onda su ušle u četvrtfinale pobedama protiv Kanade 70:65 i Francuske 79:72.

Košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je najveći uspeh pod svojim imenom na Olimpijskim igrama 2016. godine, kada je u Riju bila srebrna - takođe pod vođstvom Marine Maljković. Pre tri godine u Tokiju takođe je igrala u polufinalu, ali je izgubila od Sjedinjenih Država i od Francuske, pa se vratila kući bez odličja. Dakle, biće ovo treće uzastopno četvrtfinale Olimpijskih igara za naš tim!

Sa druge strane, Australijanke su takođe redovne učesnice četvrtfinala i igraju ih još od 1996. godine i Atlante. Osvajale su uzastopna srebra u Sidneju, Atini i Pekingu (naravno, porazima od Sjedinjenih Država), a potom su bile bronzane u Londonu 2012. Na poslednja dva olimpijska turnira gubile su u četvrtfinalu.