Kad je Amerika poslednji put izgubila? Lebron je i tada igrao! Srbi hoće čudo koje svet nije video decenijama

Reprezentacija Sjedinjenih Država brani zlato, a srpski tim pokušava da ga skine. Evo koliki je izazov pred Jokićem i ekipom!

MN Press/YouTube/NBA

Reprezentacija Srbije ovog četvrtka od 21 čas igra protiv Sjedinjenih Država u polufinalu Olimpijskih igara i pokušaće da napravi podvig - da savlada branioca zlata. Selekcija SAD aktuelni je olimpijski prvak i od odlaska prvog "Drim tima" u Barselonu 1992. samo se jednom dogodilo da Ameri ne osvoje. Dogodilo se to u Atini 2004. godine.

Selekcija Sjedinjenih Država tog leta se spremala i u Beogradu, igrala na "Dajmond bolu" u Beogradskoj areni i otišla u Atinu da potvrdi da je najbolja. Ipak, problemi su počeli već od prvog meča na turniru, kada je Portoriko razbio Amerikance 92:73, uz nestvarnih 24 poena plejmejkera Karlosa Aroja. Na drugoj strani su po 15 ubacili Tim Dankan i Alen Ajverson, koji je katastrofalno šutirao trojke (1/10) i nisu uspeli ni da koliko-toliko upristoje najteži poraz Amerike na Olimpijskim igrama.

Novi šok u Atini Sjedinjene Države doživele su u 4. kolu grupne faze, kada ih je pobedila Litvanija 94:90, sa 28 poena sjajnog Šarunasa Jasikevičijusa. Ameriku je tog 21. avgusta 2004. predvodio Ričard Džeferson, ali ništa nije vredelo ni to što je ubacio 20 poena. Svi su tada shvatili da je tim trenera Lerija Brauna i te kako ranjiv i to je dokazano i u nokaut fazi.

U polufinalu turnira, u najvažnijoj utakmici na tim Igrama, Sjedinjne Države izgubile su od Argentine - 89:81. Manu Đinobili bio je nezaustavljiv sa 29 poena, a Amerikancima nije pomoglo 18 poena Stefona Marberija i devet skokova Karlosa Buzera. Pred 14.500 gledalaca u hali OAKA, domu Panatinaikosa, tada je ispisana stranica istorije koja se tačno 20 godina nije ponovila, jer je Amerika od tada osvajala zlato i u Pekingu, u Londonu, u Riju, u Tokiju...

Večeras će Srbija dati sve od sebe da prekine taj niz i da nanese Amerikancima još jedan istorijski poraz, poput onog iz 2004, koji Lebron Džejms sigurno dobro pamti, jer je bio u sastavu kao tada 19-godišnjak. Sada je veteran, najstariji igrač i lider ekipe i uradiće sve što može da ga Nikola Jokić i ekipa ne šokiraju.

Bonus video: Burni tajm-aut Svetislava Pešića na Olimpijskim igrama

This browser does not support the video element.

Svetislav Pešić tajm aut  RTS/screenshot