Čović sve otkrio pred početak ABA sezone: Nosite aparat za gašenje požara, iako je budžet 20 miliona!

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović govorio je o brojnim temama na startu nove sezone ABA lige.

Bane T. Stojanovic/ATAIMAGES

Crvena zvezda ulazi u novu sezonu ABA lige, a pred sam početak takmičenja novinarima su se obratili predsednik kluba Nebojša Čović i predsednik Upravnog odbora Željko Drčelić. Bilo je reči o budžetu za ovu sezonu, potencijalnim novim pojačanjima, kao i o pokušajima crveno-belih da dođu do licence u Evroligi. 

Kompletan tok konferencije za medije pročitajte ispod. 

Uživo
12:44

Konferencija za medije je završena

Gotovo je obraćanje, sada sezona može da počne,

12:39

A štaje potrebno za licencu?

Nemate tu baš direktan odgovor. Još uvek to nije potpuno definisano. Oni svi ističu i našu atmosferu i publiku i organizaciju, međutim... Nije lako ući u akcionarsko društvo bogatih vlasnika. Možda treba da učinite i njima, da ih privolite. To je normalno, sport je privredna grana. Biće potrebno određeno vreme, TIh naših 20 miliona je pola od nečijih 40 miliona. I uvek treba da sa sobom nosimo aparat za gašenje požara. Da ne palimo publiku. 

12:33

Budućnost ABA lige?

Ne znam. Znam da za ABA ligu kad pogledate saveze nisu ni Hrvati ni Slovenci. A ni Bosna. A BIH je vrlo specifičan. KSS nikada nije pravio probleme. Budućnost ABA lige je izvesna ako ona vodi u Evropu. Ako ne vodi, nego mi plaćamo ovolike pare, onda se vredi potruditi oko naše domaće lige, a da ona ipak vodi u Evropu. Za sad ABA liga vodi u Evropu tako što se nešto podrazumeva. Međutim Srbija je dobila kvalitet iz ABA lige. Kroz ABA su se razvili mnogi igrači. Ali mi za dva meseca možemo da napravimo profesionalnu ligu sa 10 klubova. 

12:31

Šta je sa mladima?

To sa mladim igračima je problem sa menadžerisanjem. Po meni nije normalno da igrač više veruje svom menadžeru nego treneru. Crvena zvezda nije mogla konceptom kao FMP iako su naše mlađe kategorije na visokom nivou. Sada imate neuobičajen sistem kvalifikacija koji je dosta neuobičajen za jedinstvenu juniorsku i kadetsku ligu. Treba da se poštuje statut KSS-a da svaki prvoligaš ima sve juniorske selekcije. Na tom polju mora da se uvede mnogo više reda, da se objasni roditeljima da ne upadaju u zamke i zablude. Jer nije košarka NBA. Ne mogu svi da budu Nikola Jokić. Tu mora da se napravi zajednički pristup, dogovor. Najvažnije je, najveći brend koji Srbija ima je košarka. Takvo je sada stanje. Da li će to stanje biti i dalje zavisi od toga kako će se raditi. Zato je izuzetno važno kada bi Pešić mogao da ostane i mislim da bi trebalo da ostane. Dosta smo radili zajedno, imali smo neke slične košarkaške sudbine. 

12:28

Kako da se zaštite od NCAA?

Crvena zvezda je od Amerikanaca dobila 2.000.000 evra u dan za Nikolu Topića, Od toga je 200.000 otišlo njegovom menadžeru. To što NCAA daje novac ne možemo da pratimo to i tu konkurenciju i tu moramo da dođemo do administrativne zaštite. Tu mora da se uključi i FIBA svet i FIBA Evropa. To je velika opasnost za odliv igrača, MAda nama igrači idu u Španiju, Italiju, Tursku,

Kada igrate Evroligu jako teško možete da razigravate mlade igrače, Zato mora da se rekonstruiše, Zato moramo i da vidimo šta ćemo sa ABA ligom, ako ona vodi u Evropu, treba da postoji. Ako ne vodi, ne treba. Reorganizacija vodi u veliki broj mladih igrača koji imaju veliki nivo minuta u timovima na kvalitetnim utakmicama.

12:24

Čović o KSS

Ja sam čuo da me je Zečević pobedio! AKo se nešto bude dogodilo bićete sigurno obavešteni. Da vam kažem, mislim da je to jako težak posao, pogotovo sada. Ja nikada nisam funkcionisao tako da mi medalje pokriju stanje u klubu. Svaka čast, medalje su osvojene, ali moraju da postoje i strukture i planovi. Sada se ulazi u novi ciklus. Mi u novembru imamo prozor, a tada derbi igraju Zvezda i Partizan. Tu može da bude problem. Imamo '25 EP, a '26 kvalifikacije za SP, pa SP '27 i OI '28. Kariju Pešiću ističe ugovor krajem septembra, da li imamo ili nemamo selektora?

12:22

Čović o licenci

Potrebno je da ubedimo ovih 11 klubova da se proširi broj akcionara u Evroligi. A to nije jednostavan posao. Nije to samo sportska priča, ima to i druge neke elemente. Mislim da i Zvezda i Partizan imaju veliku posetu, da se prave dobri ambijenti na našim utakmicama. Videćemo kako će ići kompletna reorganizacija Evrolige. Korak je ispušten u nekom prethodnom vremenu kada se moglo mnogo lakše ući. Mislim da je dobro i za srpsku košarku i za Beograd da imamo dva Evroligaša.

12:21

Drčelić o poslu

Ove godine je uprava uradila sve što je stručni štab zahtevao. Obezbedili smo sve igrače koje su oni želeli. Ne možemo mi da igramo na terenu, moraju oni da pokažu kako se igraju za taj grb.

12:18

Podbačaji u Evroligi?

Ja se ne slažem da je bio podbačaj u Evroligi. To su priče prodavaca magle koji pokušavaju da pokriju svoje neuspehe i ogromne budžete. Evroliga je teška i za to treba da sazrimo. Ja nisam nezadovoljan ni osmim ni 11. mesto. Crvena zvezda mora da mnogo radi sa medijima, da napravi svoju mrežu. Rezultat je takav, kakav je. NAravno cilj je dobar rezultat u Evroligi. Sastav je ove godine vrlo dobar, pristojan kao i prošle godine. Mi imamo pristup da našu osnovu čine i domaći igrači. Mada i strani igrači mogu da shvate, kao recimo Kampaco. Mislim da je dobar tim, dobar stručni štab. Prošle godine je bio najbolji tim, a to je bio najbolji tim do te sezone. Sada valjda treba da bude bolji?

12:15

Kako će uticati seleri kep?

Nismo do sada sve izučili. Taj niski nivo naknada je 32 odsto prihoda klubova u periodu prethodne dve sezone. Osnovni nivo je 40 odsto, uz određene izuzetke. I ovaj visoki nivo od 60 odsto od prosečnih prihoda. Videćemo kada izanaliziramo, ali jeste napravljeno da se napravi ravnoteža između klubova, ali mislim da to može da bude vrlo dobro. Ali ono što je za nas najvažnije je kako mi da dođemo do licence. Pošto nas ABA liga ne vodi nigde. Vodi nas, da damo po milion evra i mi i Partizan. Ako bi nas ABA vodila u Evroligu, to bi kod nas bio bonus za ABA menadžment,

12:14

Obraća se Željko Drčelić

Da vas sve pozdravim. Gospodin Čovič je rekao sve bitno, a ja bih se osvrnuo samo na planove. Planovi su osvajanje ABA lige, KLS, kupa i Evroliga cilj nam je da budemo među osam, videćemo da li ćemo to uspeti. 

12:12

O pripremama

"Što se tiče turnira u Moskvi mi smo za nekih osam dana odigrali pet jakih utakmica i naša praksa je da u pripremnom periodu igramo jake utakmice, da vidimo kakvo je stanje ekipe. Mi na pripremama ne brojimo trofeje nego u maju i junu. Mislim da je odrađen odličan posao, da je dobra atmosfera. Moglo je da se vidi šta je dobro šta nije. Prepoznali smo u medijima već viđene stvari i dosadno nam je da stalno bude isto. U smislu tih priča već viđena sezona i ovo i ono", rekao je Čović,

12:09

Čović o budžetu

Pripremamo se za finansijski fer plej Evrolige, nemamo nikakvih finansijskih obaveza iz prošlih sezona. Da ne ulazimo opet u probleme koje smo imali i koji su mnogi jedva dočekali sa Kampacom. Proučavamo nova pravila, a ove sezone su pripremne za sezonu 27/28 gde su određeni nivoi ulaganja. Što se tiče našeg budžeta za sezonu 24/25 bruto iznos za igrače je 14.300.000 evra, stručni štab je 1.100.000 evra. Naravno to nisu jedini troškovi.Procenjujemo da smo na nivou 20 do 22 miliona evra sa svim troškovima. 

12:06

Nema više pojačanja!

Crvena zvezda je za sada sastavila roster sa 16 igrača za sada. Završavam priču oko Petruševa, kao i oko Đurišića. On je u Americi, Petrušev je igrač Olimpijakosa, ali to ne znači da ćemo dovoditi igrače tokom sezone.

Na redovnoj skupštini naredno smo postavili 26-8, a razlog za to je da diskreditujemo jedan zvezdaški portal. NEma potrebe da se mistifikuju stvari. Odbrana svih trofeja nam je cilj. Da li je to već viđeno kao prošle godine? Neka bude već viđeno. Na kraju mi osvojismo tri trofeja. JEsu naš cilj i osvajanje i neki plasmani u Evroligi, ali moramo biti realni i ići korak po korak, naveo je Čović. 

11:58

Kreće obraćanje!

"Dobar dan. drago mi je da ste došli. I pred ovu sezonu imamo skupštinu i konferenciju tza štampu. Prva utakmica u sezoni je u nedelju u Dubaiju. Pred nama je interesantna sezona sa puno izazova", rekao je Nebojša Čović.

11:54

Čekamo početak!

Očekuju se Nebojša Čović i Željko Drčelić koji će najaviti novu sezonu KK Crvena zvezda i odgovarati na pitanja okupljenih novinara. 

10:30

Još jedan govornik

Novinarima će se obratiti i predsednik Upravnog odbora kluba Željko Drčelić. 

10:00

Obraća se Nebojša Čović!

Od 12 časova će se u prostorijama kluba na Malom Kalemegdanu predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović obratiti novinarima.