Divac i Dražen mogli da budu tandem Hrvata: Tačno je, napravio sam mu problem zbog te rečenice

Vlade Divac je otkrio da je malo nedostajalo da zajedno sa Draženom Petrovićem zaigra u Šibenki.

MN Press/ESPN/Screenshot

Vlade Divac i Dražen Petrović mogli su da igraju zajedno. I to u Šibenki. Malo je nedostajalo da se to dogodi, ali je sudbina bila drugačija. On je umesto toga došao u Partizan, dok je čuveni Hrvat završio u Ciboni osamdesetih godina prošlog veka.

Dražen je u čuvenom finalu protiv Bosne 1983. godine dao dva slobodna bacanja za titulu, pa je nekoliko sati kasnije Šibenki titula ukradena. Pričalo se još tada da bi stvari bile drugačije da je Šibenka ostala prvak, da bi Petrović ostao i da je trebalo Vlade da dođe. Posle dugo godina je otkrio da je to istina.

"Prvo moram da kažem da je Šibenka tada pokradena. Da, tačno je. Stalno me je zvao čuveni Joško Šupe. Dolazio je kod mene u Kraljevo, nagovarao me da dođem. Nisam znao kako da se odbranim, pa sam mu rekao da ću doći ako se Dražen posle vojske vrati u Šibenku. Tad sam napravio problem i Draženu", rekao je Divac za hrvatski "Indeks".

Otkrio je šta se potom dogodilo. "Na jednom reprezentativnom okupljanju mi je prišao i rekao 'Što si im to rekao? Sad me svaki dan napadaju da se vratim'. Šibenka je bila specifična ekipa, grad je bio poseban, Šibenik je živeo za košarku. Mislim da bi bilo veoma lepo tamo da se igra pred takvim navijačima."

Spomenuo je i atmosferu koja je vladala u dvoranama tada. "U halama u Šibeniku, Čačku ili Kraljevu su mladi igrači postajali pravi igrači. Kada prođeš kroz sve to, onda možeš da kažeš da si košarkaš. Upravo je to najviše pomoglo mojoj generaciji da napravimo sjajne karijere. Kada od mladih igrača danas čujem reč pritisak, naježim se. Ma, kakav pritisak? Šta vi znate šta je pritisak kad niste prošli Šibenik ili Zadar?".

Istakao je i da je tadašnja liga bila druga najjača posle NBA lige. "Bez ikakve konkurencije. Daću vam i primer. Cibona je sa Draženom lako pobedila moćni Makabi u Tel Avivu, pa je idući meč igrala u Kraljevu i jedva nas dobila u produžetku. Čini mi se da je koš za pobedu u poslednjim sekundama dao Andro Knego o tablu. U takozvanim malim sredinama bilo je jako teško dobiti, ako izgubiš jednu ili dve utakmice oprostio si se od titule. Nije bilo mnogo prostora za popravni", zaključio je Divac.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Vlade Divac  MONDO