Nebojša Čović preuzima srpsku košarku: Predsednik Crvene zvezde postaje prvi čovek Saveza

Predsednik KK Crvena zvezda u utorak će postati predsednik Košarkaškog saveza Srbije.

MN Press

Nebojša Čović postaće u utorak u 14 časova predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS). Sada je već potpuno izvesno - u "Kući košarke" u Sazonovoj predsednik KK Crvena zvezda biće izglasan na osnovu predloga 30 od 33 delegata Skupštine KSS, a na inicijativu košarkarkaških saveza Vojvodine, južne i centralne Srbije, kao i Udruženja klubova Košarkaške lige Srbije.

Tokom septembra, Izbornoj komisiji Košarkaškog saveza Srbije doneto je navedenih 30 predloga da Nebojša Čović na mestu predsednika nasledi Predraga Danilovića i to će biti ozvaničeno u popodnevnih sati, na sednici Skupštine KSS u Sazonovoj ulici.

Nebojša Čović je predsednik KK Crvena zvezda od 2011. godine i u njegovom mandatu klub je prošao kroz najuspešniji period u u svojoj istoriji od 1945. Od utorka, on će drugi put postati predsednik Košarkaškog saveza i već je poznato da će njegov tim činiti potredsednica za žensku košarku Ana Joković, potpredsednik za mušku košarku Nenad Krstić, potpredsednik za tamičenje Darko Jovičić i potpredsednik za finansije, Filip Sunturlić.

Predsednik KSS bira se na četvorogodišnji mandat, za izbor je potrebna prosta većina, odnosno da 17 delegata glasa "za". KSS će tim činom dobiti novog predsednika, nakon skoro osmogodišnjeg mandata Predraga Danilovića, pod kojim je Srbija ostvarila istorijske uspehe, postala svetski i evropski vicešampion, kao i bronzana na Olimpijskim igrama u Parizu.

Među Čovićevim prioritetnim zadacima biće da zadrži selektora Svetislava Pešića, pod čijim je vođstvom nacionalni tim u Parizu osvojio treće mesto na Igrama. "Pešić ima obavezu da ostane", rekao je Čović o Kariju Pešiću.

This browser does not support the video element.

Nebojša Čović   MONDO/Dušan Ninković