Evroligaš ima najveći budžet u istoriji: Hoće da sruši velikane, predvodi ih bivši igrač Partizana

Žalgiris iz Kaunasa je najavio da će u sezoni pred nama imati rekordni budžet koji iznosi o17,7 miliona evra.

Massimo Ceretti / imago sportfotodienst / Profimedia

Litvanski Žalgiris će ove sezone imati rekordni budžet koji iznosi 17,7 miliona evra, a 11,7 će otići na plate igrače i stručnog štaba. Novi klub Alena Smailagića najavio je povećanje od 22,6 procenata u odnosu na prošlu godinu. 

Predsednik kluba Paulius Jankunas je na konferenciji za medije izneo finansijske detalje iz sezone za nama i ujedno je najavio budžet za narednu godinu. Izabranici Andree Trinkijerija su ostvarili veće prihode od očekivanih, pa otud ne čudi povećanje budžeta - plan kluba je bio da prikupi 13 miliona evra, ali su, umesto toga, prihodovali 15. Najveće zasluge idu prodaji ulaznica - 6,9 miliona evra. 

Jankunas je najavio budžet za narednu godinu prema kojem su očekivanja Žalgirisa da zaradi 16,4 miliona evra, od čega 7,5 dolazi od prodaje ulaznica. Samim tim, planirani troškovi iznose 17,7 miliona evra, a najveći deo odlazi u ruke igrača i stručnog štaba, odnosno 11,7 miliona evra. 

Mečeve Žalgirisa prošle godine je pratilo 362.000 navijača, a čak 16 susreta je bilo u potpunosti rasprodato. Između ostalog, klub je potpisao i novog sponzora dresova - Pumu. Primera radi, u sezoni 2020/21. litvanski klub je imao budžet od 9,7 miliona evra, od kojih je 7,2 pripadalo igračima i trenerima, naredne sezone brojka je iznosila 10 miliona, uz nepromenjene rashode kad su igrači i stručni štab u pitanju. Tokom 2022/23. Žalgiris je podigao prihode na 14,2 miliona, odnosno 7,3 je izdvojeno za ekipu, potom 2023/24. 15 miliona, od kojih je 8,4 bilo namenjeno igračima, u ovoj sezoni zeleno-beli su zauzeli 14. mesto na tabeli Evrolige. 

Žalgiris je ovog leta značajno promenio sastav, u klub su stigla važna pojačanja iz evroligaških klubova, među njima su se našli: Alen Smailagić iz Partizana, Brajant Daston iz Virtusa, Ignas Brazdeikis iz Olimpijakosa, Silven Fransisko iz Bajerna. Klub su, u međuvramenu, napustili: Ronalds Šmits koji je potpisao ugovor sa Efesom, Kinan Evans koji je zadužio dres Olimpijakosa, potom Kevarijus Hejz koji je sada u Parizu. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Partizan, grobari, arena, Evroliga  Kurir televizija