Ubili roditelje, pa otišli da gledaju Majkla Džordana: Teniseri u oca ispalili 6 metaka, u majku 10!

Braća Lajl i Erik Menendez poslednjih dana su u žiži svetske javnosti zbog filma i serije o njihovom životu i počinjenom zločinu, a nakon ubistva roditelja pojavili su se i na NBA utakmici koju je igrao i Majkl Džordan!

YouTube/Netflix/printescreen/randymarsh wave

Popularna striming platforma "Netfliks" nedavno je svojoj publici plasirala dokumentarni film o braći Lajlu i Eriku Menendezu, ali i igranu seriju sa istom tematikom koja je pokupila mnogobrojne kritike stručne javnosti. Braća koja trenutno vreme provode u zatvoru davnog 20. avgusta 1989. godine ubili su svoje roditelje u porodičnom domu, a tek nekoliko meseci kasnije su privedeni pravdi. Njihov život se i pre i nakon ubistva na neobične načine preplitao sa sportom!

Svojevremeno veoma talentovani momci koji su se bavili plivanjem, atletikom i tenisom postali su svetski poznati nakon suđenja koje je godinama trajalo u SAD, a nakon kojeg je potvrđeno da su u porodičnom domu brutalno ubili oboje roditelja. Njihovim slučajem striming platforma se bavila na dva različita načina - dok će sportske fanove najviše zanimati treći ugao, odnosno njihov odlazak da gledaju NBA mečeve dok niko u Americi nije ni pretpostavljao da su nekoliko meseci radije izvršili monstruozni zločin.

Braća Menendez i mesta pored terena

Pretpostavlja se da su najmanje jednom nakon ubistva svojih roditelja braća Lajl i Erik Menendez sedeli u prvom redu i gledali NBA utakmicu. Po informacijama koje su dostupne na internetu veruje se da su njih dvojica u Medison Skver Gardenu gledali meč Njujork Niksa i Čikago Bulsa, za koje je i na tom meču igrao legendarni Majkl Džordan.

Čikago je 14. februara 1991. godine gostovao u Njujorku i pobedio (102:92) uz 29 poena "Njegovog letećeg visočanstva". Jedna od fotografija koje već godinama kruže internetom pokazuje kako se Majkl Džordan diže na šut, dok iza njega Lajl i Erik pažljivo prate dešavanja na terenu.

Jedna fotografija mogla bi da bude "izmišljena", ali... Postoji još jedna, daleko je čuvenija i na neki način se njome trguje već godinama. Nekadašnji plejmejker Njujork Niksa Mark Džekson, dugogodišnji NBA igrač, sasvim slučajno je došao u neraskidivu vezu sa dvojicom ubica. Na kartici za sezonu 1990/91 vidi se kako Mark pokušava da ubaci pas nekom od visokih igrača pod koš, dok mu iza leđa sede Lajl i Erik - čitav svet imao je priliku da nabavi karticu na kojoj su ubice svojih roditelja.

Kartice su bile izuzetno zastupljene na tržištu i nisu spadale u red onih koje je teško pronaći za popunjavanje kolekcije. Veliki broj i danas je dostupan na tržištu. Kolekcionari ih kupuju i prodaju gotovo 35 godina nakon što je nastala kultna fotografija u Medison Skver Gardenu, a na internetu ih možete nabaviti u neverovatnom rasponu cena. Najjeftinije koštaju samo nekoliko dolara, najskuplje i nekoliko stotina dolara.

Zločin koji je šokirao Ameriku

Rođena braća Lajl (21) i Erik (18) izvršili su u porodičnoj kući jedan od najmonstruoznijih zločina koje Amerika pamti - iz pušaka koje su ranije tog dana nabavili ubili su oboje svojih roditelja. Hose je bio iseljenik sa Kube, a u SAD je upoznao Meri sa kojom je kasnije sklopio brat i dobio dvojicu sinova.

Hose je ubijen sa šest hitaca, od kojih je jedan bio u potiljak i označen je kao smrtonosan. Mari je pogođena čak deset puta, a policajci na uviđaju bili su šokirani načinom na koji je njeno telo izrešetano. Braća su nekoliko dana ranije pokušali da kupe pištolje, ali zbog vremena isporuke odlučili su se za sačmare koje su mogli da dobiju odmah - jer im se žurilo. To im je delimično i promenilo planove jer su očekivali da će komšije čuti pucnjeve koje su ispalili. Kako se ništa nije dogodilo Lajl i Erik su shvatili da će morati sami da prijave ubistva, a zatim i da smisle alibi.

Razmišljali su da kupe ulaznice za film "Betmen" sa Majklom Kitonom u ulozi superheroja i Džeka Nikolsona kao "Džokera", njegovog najvećeg protivnika, ali su od toga odustali. Morali su da reaguju brzo pa su prvo odlučili da odbace krvavu odeću i upotrebljeno oružje, a zatim su posetili lokalni festival što su kasnije koristili kao alibi. Kako se policija nije pojavljivala u kući do njihovog povratka sami su prijavili smrt roditelja i to tako što je Lajl nazvao 911. Policija je napravila katastorfalnu grešku već na samom početku istrage jer Lajl i Erik nisu razmatrani kao ubice, pa nije proveravano da li na njihovim telima postoje tragovi baruta koji bi se podudarali sa onim koji je korišćen za ubistva.

Motiv - osveta ili novac od osiguranja?

Nakon dvadesetak godina od suđenja, slučaj braće Menendez ponovo je u centru pažnje u SAD. Sada se o njemu priča iz dva ugla - jedne igrane serije i jednog dokumentarca koji daje detaljniji uvid u život Lajla i Erika. Jan Brenan i Rajan Marfi su u seriju koju kao glavni lik treba da "iznese" Havijer Bardem ubacili čak i incestuozne detalje među braćom, što svi relevantni izvori demantuju kao mogućnost. I dok su autori serije "Monsters" koji su u prvoj sezoni gradili priču oko Džefrija Dahmera bez dozvole porodica njegovih žrtava sada pokušali da karikiraju živote Menendezovih, dokumentarac pruža detaljniji uvid u događaje koji su prethodili ubistvu.

Ipak, i dalje postoje dve teorije zbog kojih je izvršen ovaj zločin. Jedna uključuje novac od osiguranja, koji je bio izuzetno velik za tadašnje uslove. Braća su se nakon ubistva roditelja častila skupocenim poklonima, putovanjima na egzotične destinacije, pa i pomenutim kartama za prvi red na NBA mečevima u Njujorku - ukupno su potrošili oko 700.000 dolara. Sa druge strane, postoje dokazi da su Lajl i Erik zlostavljani u detinjstvu i da je to bio motiv da ubiju roditelje - pre svega oca Hosea koji je bolesne ambicije pokušao da prenese na naslednike. 

Obojica igrali tenis, Erik bio odličan!

Između ubistva svojih roditelja i hapšenja koje se dogodilo nekoliko nedelja kasnije Erik odlučio je da novac dobijen od osiguranja potroši na tenisku karijeru. Svojevremeno je bio 44. na listi juniora u SAD, odnosno 7. na listi igrača sa juga Kalifornije i talenat nije bio sporan - iako je bilo očigledno da nema velike šanse za veliku karijeru.

Navodno, Erik Menendez je odigrao nekoliko turnira u Evropi tih nedelja, u pokušaju da postane profesionalni teniser! Iako su ti događaji bili nakon ubistva oca Hosea, verovatno su se dogodili pod uticajem maltretiranja koje su braća trpela godinama. Bolesne ambicije njihovog oca terale su braću da budu najbolji u školi, sportu i svim drugim aktivnostima na koje ih je terao. Zbog toga su obojica deo života proveli na teniskim terenima - boreći se da ocu dokažu svoju vrednost.

"Naši roditelji su nas zlostavljali i terali nas da igramo previše tenisa. Morali smo da ih ubijemo", jedna je od rečenica kojom su se branili na suđenju koje je pratila čitava nacija.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Košarkaši Srbije na prijemu  MONDO/Nemanja Stanojčić