Slušaj vest

Crvena zvezda uložila je ovog leta nikad veći novac, dovela je ozbiljne fudbalere čiji kvalitet i cena govori da su korak unapred u odnosu na ranije godine, "gurnula" je u prvi tim dva talentovana momka koji su projektovani da budu nosioci i reprezentacije Srbije u narednim godinama, zadržala je trenera kome veruje i većinu nosilaca iz prošle sezone, ali to - ma, kako je moguće -nije dovoljno da se pobeđuje u Ligi šampiona.

Posle dve utakmice u novom formatu takmičenja, Crvena zvezda ima dva poraza i navijači su već pali u očaj, pošto su gotovo svi preduslovi koje je trebalo "čekirati" - da bi se "moglo igrati u Ligi šampiona" i "biti konkurentan" - ispunjeni. U čemu je onda, dođavola više problem, zašto Zvezda ne može da pobedi Inter i Benfiku?!

Problem je u tome što su to Inter i Benfika. Tu bi odmah mogla i da se stavi tačka na ovu diskusiju pošto je apsolutno jasno s kakvim igračima, novcem i infrastrukturom raspolažu pomenuta dva kluba, ali svako novo "pomeranje lestvice" u Crvenoj zvezdi doživljava se pomalo fatalistički. Zaboravlja se na činjenicu da dok siromašniji klubovi iz istočne Evrope naprave jedan korak, s druge strane oni na Zapadu - pogotovo u ligi kakva je italijanska - odmaknu bar još tri. I to je trend kakav ne da se neće nikada smanjiti u Evropi, nego ekonomski faktori jasno ukazuju da će razlika biti samo još veća. Pa ko koliko uspe da ih prati i bude u njihovom društvu, dok ga na kraju ne izbace silom, ako već nisu elitizovanjem Lige šampiona za nešampione, nego samo za one sa najdubljim džepom.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI zvezda inter

Naravno, ne treba se odmah zbog toga predatii i odustati od potere u kojoj je nemoguće pobediti, ali ne treba se predati ni zanesenjaštvu i bivati duboko razočaran zbog toga što "čak ni sa Silasom, Krunićem i Milsonom" nije moguće doći do pobede nad Interom. Da bi se to dogodilo, Zvezda mora da odigra više nego savršenu utakmicu, a da Inter nema svoj dan - što se očigledno nije poklopilo u utorak uveče na "Meaci".

Zvezda je uspevala u pojedinim trenucima da igra fudbal sa Interom, da dolazi pred gol Zomera, da deluje kao da je blizu istog nivoa, ali ne može da ga zadrži 90 minuta i verovatno nikada neće moći. Prosto, Inter je u svemu mnogo bolji od Zvezde i to je fakat koji je navijačima crveno-belih vrlo teško da prihvate, posebno kada apetit počne da raste usled sve većih investicija i uz dolaske sve boljih igrača. Koliko god oni bili dobri, kilometrima su još daleko od igrača Intera i Benfike, a veći budžet je iluzija približavanja da si im tu, da im dišeš za vratom. 

inter - zvezda (3).jpg
GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia 

Toga je svestan i Vladan Milojević koji je bio poprilično utučen posle utakmice u Milanu, pre svega što je od šest primljenih golova - gotovo svih šest bilo nakon individualnih grešaka. Ali, nisu to greške zbog kojih treba da "padaju glave" i da se odmah razmišlja "menjaj ovoga ili onoga u timu", prosto to je za one sa dubljim džepom poput Intera, ali te na neki način lično porazi i spoznaja da to nije moguće promeniti ni na treningu. Ni na utakmici Superlige. A dok ti promeniš, i oni će skočiti...

"Na tom nivou, igrači moraju da budu svesni da moraju brže da igraju, da brže dolaze rešenja, da su ovde brže brzine nego što oni imaju. Jednostavno, kad su neke individualne greške, pitanje je šta vi tu možete i da uradite. Idemo dalje...", rekao je trener Zvezde posle meča, razočaran jer je i sam udario u zid.

inter - zvezda (1).jpg
LaPresse / ddp USA / Profimedia 

Otud je pomalo i utopija misliti da će "jutro promeniti sve", da će sa nekim malo bržim od Radeta Krunića, spretnijim od Uroša Spajića ili konkretnijim od Silasa, uspeti odmah da se vrate "slavni dani prošlosti". Jednostavno, koliko god se Zvezda menjala i trudila da ide u korak sa tempom koji diktira evropski fudbal, to više nije moguće ispratiti da bi "nova normalnost" postala da se, eto tako, pobeđuju Benfika i Inter. Može samo malo bolje, dok ostali opet ne dodaju gas...

Teška je to pilula za progutati, posebno kada imaš "teret" pehara iz 1991. godine, kakav nema niko od klubova koji su danas tebi slični po kvalitetu, redovnosti u Ligi šampiona i finansijama. Ali ga imaš.

BONUS VIDEO:

MONDO Himna Lige šampiona