Reprezentacija Srbije nastaviće kvalifikacije za EP 2018 u Hrvatskoj dvomečom protiv Rumunije, prvo u Baja Mareu 4. maja, a tri dana kasnije na rasporedu je revanš u Nišu.

Selektor Jovica Cvetković saopštio je prošireni spisak od 28 igrača, a na njemu su trojica povratnika u reprezentaciju: Marko Vujin, kao i dvojica "ultraveterana", Mladen Bojinović (40) i Dalibor Čutura (41).

Bojinović igra jako dobro za francuskog drugoligaša Tremble, a Čutura je odigrao sjajnu sezonu za rumunsku Konstancu, zbog čega je i proglašen za MVP regularnog dela prvenstva.

Uprkos tome, Čutura na početku razgovora za MONDO priznaje da ga je, kao i mnoge navijače Srbije, iznenadilo njegovo ime na spisku selektora Cvetkovića.

"Malo me iznenadio poziv, sigurno. I zbog godina i zbog svega. Iako, mislim da ove godine pružam možda i najbolju sezonu u Rumuniji, proglašem sam za najkorisnijeg igrača prvenstva,  treći sam strelac lige, ide mi od ruke. Fizički se dobro osećam, povrede me zaobilaze", rekao je Čutura.

Dilema oko povratka u reprezentaciju nema.

"Uvek stojim iza toga da mi je reprezentacija dala mnogo toga u životu, kada god mogu da pomognem tu sam, u bilo kom smislu, pošto sam bio čak i pomoćni trener na prethodnom Evropskom prvenstvu. Kad god mogu, ja ću se odazvati", istakao je za MONDO srednji bek "orlova".

Poslednji put dres sa nacionalnim grbom nosio je na utakmici protiv Izraela u junu 2015. godine, a sada će to biti protiv Rumunije, zemlje u kojoj igra i koju jako dobro poznaje.

"Zbog toga sam vetrovatno i pozvan, da pomognem, nadam se da ću uspeti u tome, pogotovo što je Rumunija u pitanju. Sigurno najbolje poznajem te igrače i njihov stil igre. Ne sumnjam u naše momke, oni su dobri, hoće i da poslušaju. Dodatan motiv mi je što igramo protiv Rumunije i voleo bih da to budu dve pobede iz dve utakmice".

Na spisku reprezentacije Srbije ima dosta iskusnih igrača, ali i mladih rođenih 90-ih godina. Bojinović i Čutura od nekih od njih su čak duplo stariji.

"Znam te momke što bi se reklo 'iz pelena', sada su postali već pravi igrači, mnogi su nosioci igre u svojim klubovima, ozbiljnim klubovima. Imamo kompletnu ekipu na svim pozicijama, samo to treba malo posložiti i tu neće biti problema".

Dalibor Čutura o povratku u reprezentaciju Srbije
MN Press 

Reprezentacija Srbije izgledala je posloženo u prvom meču kvalifikacija kada je savladala Poljsku u gostima, međutim, usledio je hladan tuš i poraz od Belorusije.

"Totalno dva različita lica Srbije, sigurno da nismo zadovoljni. Bili smo favoriti protiv Belorusa u Nišu, koji je bio naša nepobediva tvrđava.  Ništa nam nije išlo od ruke taj meč, Belorusi su bili bolji, ali i dalje imamo velike šanse za Evropsko prvenstvo, sve je do nas", uverava Čutura.

Pre nego što ga verovatno iznese selektoru Cvetkoviću, srednji bek Konstance podnio je u razgovoru za MONDO skraćeni "izvještaj" o narednom protivniku "orlova".

"Samim tim što su se opredelili za Ćavija Paskvala, doveli su za selektora koji vodi Barselonu, trenera sa osvojene dve Lige šampiona i ne znam koliko još titula, govori da su ozbiljno shvatili kvalifikacije. Promenili su filozofiju, znam kako su igrali pre toga, bili su jedina reprezentacija koja je igrala sa Kosovom i Italijom, to i jeste bio neki njihov nivo. Selektor je doveo neke mlade igrače koji igraju u Rumuniji, ali ne u klubovima koji se bore za titulu, doveo je tri igrača iz Turde, ekipe koja je četvrta ili peta. Glavna odlika Rumunije je disciplina koju ranije nisu imali, a sada je imaju i u odbrani i u napadu. Mislim da je mnogo na to uticao Ćavi. Videlo se to u ove dve prve utakmice sa Poljskom i Belorusijom".

Meč sa Rumunima igra se 4. maja u jestu Baja Mare na severu zemlje, odakle dolazi i istoimeni vicešampion Rumunije.

"Teren je nezgodan, Baja Mare, to je manja hala, prava rukometna i sigurno će biti puna. Lako nam neće biti sigurno, ali imamo kvalitetniji tim. Na svakoj poziciji mislim da smo kvalitetniji, ali to treba da pokažemo na terenu", zaključio je Čutura.

---------------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store - PREUZMITE JE!