Muhamed Ali je najbolji teškaš svih vremena i najveći bokser u istoriji (nijedna od ove dve činjenice nije podložna raspravi), ali mlađi ljubitelji sporta nisu možda uvek svesni njegove veličine.

Čak i da ostavimo po strani svađu sa najmoćnijim vladarima sveta, njegovu borbu za ljudska pravda i ostale stvari van ringa, Ali je bio prava sila, na momente i čudo u ringu. Štaviše, problem je i šta izdvojiti da se pokaže koliko je čudo prirode bio.

Ali, da kažemo da ga je osim bokserskog znanja, rada nogu, kondicije, tehnike i snage udarca, krasila i brzina.

Njegovi refleksi bili su izuzetni, a koristio ih je savršeno. Čuli ste verovatno priču o tome kako je u jednoj egzibiciji omatoreli, ugojeni i usporeni Ali boksovao sa mladom nadom, hvaljenom po izuzetnoj brzini i prosto ga ismejao.

Majkl Douks je tada hteo da potkači ostarelog šampiona, ali je promašio 21 put za 10 sekundi!

Trostruki teškaški šampion je bio brz i u rukama. Nedavno se pojavio snimak koji to savršeno pokazuje. U njemu se vidi kako Ali izbacuje 12 udaraca za samo 2,8 sekundi! Bilo je to 1966. i to u borbi za titulu, protiv Brajana Londona.

Moguće je i da je to najbrža serija udaraca u teškaškom boksu svih vremena.

Jasno, Ali je dobio meč, nokautom u trećoj rundi. Pogledajte i uživajte, serija počinje na 1.05 ovog snimka:

Ali je time poboljšao profesionalni skor na 25-0, a prvu borbu kao profesionalac izgubiće tek pet godina posle ove. Naravno, bila je to prava "Borba veka", protiv Džoa Frejzera, ali to je neka druga priča. Jedna od bezbrojnih koje se mogu ispričati o "Najvećem".

O nekima od njih, drugom prilikom.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.