Tog 25. februara 1964. godine svet je dobio novog šampiona u teškoj kategoriji. 

Favorizovani Soni Liston je na iznenađenje svih ljubitelja boksa i stručnjaka poražen od Kasijusa Kleja koji je tada imao 22 godine i skor od 7 pobeda i 1 poraza.

Tada je cela Amerika obožavala svoju novu boksersku zvezdu, ali to nije trajalo dugo. On je vrlo brzo nakon borbe promenio ime, ali ne u Muhamed Ali, kako mnogi veruju, već u Kasijus Iks. Uzor mu je bio lider organizacije "Nacija Islama" i borac za prava crnaca Malkom Iks, inače rođen kao Malkom Litl. 

No, ubrzo se predomislio i još jednom promenio ime u ono koje dobro znamo - Muhamed Ali. Potom je počeo progon. Odbio je poziv u vojsku 1966. godine navodeći da ne može da pristupi oružanim snagama iz religijskih ubeđenja i zbog svog protivljenja ratu u Vijetnamu. 

Osudili su ga za dezerterstvo na pet godina robije, ali u zatvor na kraju nije otišao. ipak, zabranjeno mu je da boksuje i oduzeta mu je šampionska titula. 

Četiri godine koje su možda mogle biti i najbolje u njegovoj karijeri je izgubio pošto mu nije bilo dozvoljeno da se bori, ali na kraju se vratio u ring i postao ono po čemu je sada poznat.

Najbolji bokser svih vremena. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.