Srbija je sportska velesila! Tokio i ceo svet gledali su u srpske vaterpoliste koji su na poslednjem događaju ovih Olimpijskih igara napravili ono u šta smo svi verovali da mogu, uzeli su zlato!

Naša najtrofejnija generacija i najbolji vaterpolo tim svih vremena se oprostio sa zlatom koje je bilo treće za Srbiju na ovim Olimpijskim igrama. Posle Milice Mandić u tekvondu i naše sjajne Jovane Preković u karateu to je bila treća zlatna medalja za Srbiju.

Srbija je sa tri zlata i ukupno devet zemalja ušla u najboljih 25 država na svetu, a uspeli smo da budemo i najbolji olimpijski tim među nekadašnjim jugoslovenskim republikama.

Pre nas su Slovenci i Hrvati uzeli tri zlata, ali su nas vaterpolisti izjednačili sa te dve države. Na kraju nam prednost daje veći broj ostalih odlična. Osim tri zlata Srbija je imala i srebro Damira Mikeca, kao i čak pet bronzi.

Bronzani su bili basketaši i odbojkašice, kao i naš Zurab Datunašvili i TIjana Bogdanović, a sve to kompletirao je sjajni Milenko Sebić.

Profimedia TOKIO 2020: Srbija - Grčka

Što se tiče Hrvatske zlato im je u tekvondu donela Matea Jelić, a braća Valent i Martin Sinković su bili ubedljivi u svojoj finalnoj trci veslanja. U muškim parovima u tenisu su dominirali pa su uzeli oba najsjajnija odličja – Mate Pavić i Nikola Mektić bili su prvi posle pobede nad srebrnim Ivanom Dodigom i Marinom Čilićem. Uzeli su bronze u jedrenju preko Tončija Stioanovića, a Tin Srbić je sve iznenadio srebrom u gimnastici. Bronze su im doneli Damir Martin u veslanju i Toni Kanaet u tekvondu.

Slovenciu su prvi došli do tri zlata preko Primoža Rogliča u biciklizmu, Tanje Ganrbret u sportskom penanju i Benjamina Savšeka u kanuu. Sjajan je to uspeh za njih uz srebro Tine Trstenak u džudou i bronzu Tadeja Pogačara u biciklizmu, ali ipak to je četiri medalje manje od Srbije,

Makedonci su se radovali srebru Dejana Georgijevskog u tekvondu, a BIH i Crna Gora su ostali bez medalja.