Moralo je da se čeka pet godina, zbog svih problema sa koronom su Olimpijske igre pomerene za godinu dana, ali je Srbija i to dočekala.

Pobedom odbojkašica protiv Južne Koreje u meču za bronzu (3:0) je postavljen novi rekord po broju osvojenih medalja na Olimpijskim igrama od osamostaljenja. Od danas je taj broj - devet!

Zlato su u Tokiju osvojili Milica Mandić (tekvondo) i Jovana Preković (karate), srebro je doneo Damir Mikec (streljaštvo), a bronzu odbojkašice, Tijana Bogdanović (tekvondo), basketaši, Zurab Datunašvili (rvanje) i Milenko Sebić (streljaštvo). Još uvek se čekaju vaterpolisti koji u finalu (9.30) igraju protiv Grčke i imaju priliku da donesu još jedno najsjajnije odličje.

Podsetićemo se i kako je izgledalo na prethodnim Igrama, odnosno u Rio de Žaneiru (2016. godine), Londonu (2012) i Pekingu (2008. godine).

Navijamo da se ovaj trend nastavi i da u Parizu 2024. brojka bude dvocifrena!

RIO - OSAM

U Rio de Žaneiru (Brazil) su srpski sportisti osvojili osam odličja. Prvo je došlo tek u drugoj nedelji, tačnije 11. dana kada je rvač Davor Štefanek doneo zlato.

Pored Davora su najsjajnije odličje doneli vaterpolisti i nadamo se svi da će to uspeti da ponove i u Japanu.

Srbija oborila rekord po broju osvojenih medalja na Olimpijskim igrama
MN Press 

Srebro su osvojile Tijana Bogdanović (tekvondo), kajakaši Milenko Zorić i Marko Tomićević, košarkaši i odbojkašice.

Bronzu su oko vrata stavili Ivana Španović i košarkašice.

LONDON - ČETIRI

Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine je Srbija osvojila četiri medalje.

Zlato je donela Milica Mandić u tekvondou, srebro Ivana Maksimović u streljaštvu, a bronzu su osvojili vaterpolisti i Andrija Zlatić (streljaštvo).

Srbija oborila rekord po broju osvojenih medalja na Olimpijskim igrama
MN Press 

PEKING - TRI

Na najvećoj svetskoj smotri sportista 2008. godine su srpski predstavnici osvojili ukupno tri odličja.

Srebro je pripalo Miloradu Čaviću u čuvenoj trci sa Majklom Felpsom kada su sudije utvrdile da nije dovoljno snažno pritisnuo taster. Svi snimci su pokazali da je stigao prvi, ali...

Čavić i Felps
YouTube Čavić i Felps

Bronza je pripala Novaku Đokoviću i vaterpolistima. Mogao je Novak na tom takmičenju do meča za zlato, ali je u polufinalu izgubio od Rafaela Nadala, od tog duela se pamte promašeni smečevi. Rafa je kasnije u finalu bio bolji od Čileanca Fernanda Gonzalesa, dok je Nole u meču za bronzu savladao Amerikanca Džejmsa Blejka.

IGRE PRE OSAMOSTALJENJA

Prisetićemo se i Olimpijskih igara pre osamostaljenja (2005. godine). Tačnije, tri takmičenja.

Na Igrama 2004. godine u Atini je nastupala zajednica Srbije i Crne Gore. Osvojena su dva srebra. Jasna Šekarić (streljaštvo) i vaterpolisti.

Jasna Šekarić sa medaljom 2004. godine
MN Press 

Mnogima je prva asocijacija na ove Olimpijske igre fudbalska selekcija i ubedljiv poraz od Argentine (6:0). Blistao je tada golobradi Karlos Tevez koji im je kasnije doneo i zlato protiv Paragvaja.

Na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine su osvojena tri odličja pod nazivom Jugoslavija. Zlato su doneli odbojkaši i to tako što su u finalu savladali Rusiju (3:0). U ekipi su bile mnoge legende poput braće Grbić, Ivana Miljkovića, Gorana Vujevića, Andrije Gerića, Vase Mijića, Đule Meštera...

Nikola i Vanja Grbić sa zlatnom medaljom u Sidneju
MN Press 

Srebro je donela Jasna Šekarić (streljaštvo 50m trostav), a bronzu vaterpolo selekcija pobedom protiv Španije (8:3).

A, četiri godine pre toga, na Igrama u Atlanti su osvojene četiri medalje. Zlato je donela Aleksandra Ivošev (streljaštvo), srebro košarkaška selekcija koja je u finalu izgubila od Amerikanaca (95:69), a bronza je pripala odbojkašima i Aleksandri Ivošev (streljaštvo 10m vazdušna puška).

Dok poslednjeg dana Tokija pratimo sve o finalu vaterpolista protiv Grčke, primetićemo da su "delfini" naši najkonstantniji olimpijci u borbi za medalje, jer su odličja donosili sa poslednjih šest Igara, uključujući i Japan 2021.

Neka taj niz traje i u Parizu, gde se nadamo da će broj medalja Srbije "dobaciti" i to novog rekorda i dvocifrenog broja.