Jedan od najboljih svetskih džokeja Vilijam Bjuik je prvi jahač trkačke štale "Godolfin", čiji je vlasnik vladar Dubaija Šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, jedan od najuticajnijih ljudi u globalnoj industriji konjskih trka.

Bjuik je trebalo da bude u sedlu prvog favorita, ali niko nije očekivao haos koji je usledio... Sve se dogodilo još na samom startu kada se protivnički konj propeo u boksu i zamahnuo glavom, pri čemu je istom udario Bjuika posred lica. Ubrzo su se boksovi otvorili i konji pojurili, ali je Bjuik, i dalje ošamućen, uspeo da se izdigne sa svog konja i ostane u boksu gde su mu prišli u pomoć. Nakon što je njegov galoper sam istrčao iz start mašine uspeo je čak da na kraju prvi prođe kroz cilj, ali bez Bjuika u sedlu!

Srećom, Bjuik je prošao bez povreda i uspeo je brzo da dođe sebi i oporavi se od neočekivanog udarca. Istog dana je jahao u Epsom derbiju. Međutim, zauzeo je tek osmo mesto sa jednim od favorita, ždrepcem Nejšns Prajd (kvota 8,5), o kome u "Godolfinovom" trening centru u Njumarketu brine engleski stručnjak Čarli Eplbaj.

Vilijam Bjuik (33) je rođen u glavnom gradu Norveške Oslu, a kao džokej je upisao pobedu u Epsom derbiju 2018. godine sa ždrepcem Masarom, u vlasništvu "Godolfina".

Pogledajte kako je izgledao uznemirujući momenat kada je Bjuika udario konj u glavu:

(Mondo)