Vašington se ponovo poklonio Rusu koji obožava Vladimira Putina! Veteran Aleksandar Ovečkin je u meču Vašington Kapitalsa i Dalas Starsa u NHL-u upisao asistenciju za četvrti gol svog tima i tako je ušao u istoriju! Vašington je na kraju posle penala izgubio meč, ali je najbolji igrač u istoriji Kapitalsa imao svoje veče. 

Asistencija koju je upisao bila mu je jubilarni 1.500. poena u karijeri (u NHL se računaju golovi + asistencije kao poeni) i tako je postao tek 16. hokejaš u istoriji kome je to pošlo za rukom. Sledeći na listi je još jedan aktivni hokejaš Sidni Krozbi, a ubedljivo najbolji je Vejn Grecki sa 2.857 poena, a drugi na listi je Čeh Jaromir Jagr sa 1.921 poenaom. Zanimljivo je da je prvi Amerikanac na listi Bret Hal na 25. mestu, a pre Amerikanaca čak i Finci imaju dvojicu na listi. 

"Prilično je kul ovaj broj, ali uvek kažem da bez mojih saigrača nikada ne bih ovo uspeo", rekao je Ovečkin koji za sada u karijeri na 1.370 mečeva ima 827 gol i 673 asistencije. Vašington ga je izabrao kao prvog pika na NHL draftu 2004. godine i od tada je u ligi. Na listi strelaca je drugi, pošto 38-godišnji Rus ima 67 golova manje od neprikosnovenog Greckog. Čak i ove sezone sa 38 godina on je najefikasniji igrač svog tima sa 15 poena (5 golova i 10 asistencija) ove sezone u 23 meča. 

Aleksandar Ovečkin rekorder NHL voli Putina
Profimedia/TASS/Mikhail Metzel 

U Vašingtonu obožavaju Ovečkina koji je najbolji hokejaš koga je prestonica Amerike videla, a poslednjih godina je Ovečkin imao problema zato što je veliki prijatelj i obožavatelj predsednika Rusije Vladimira Putina. Jedan od onih koji ga je najviše napadao je američki novinar Ben Rotenberg, inače poznat po svojim napadima na Novaka Đokovića.

"Zbog svih ruskih i beloruskih sportista koji se suočavaju sa sankcijama i zbog mnogo manjih veza sa Putinom i ovim ratom to što Putinov superfan Aleks Ovečkin i dalje može da bude obožavan kao NHL zvezda i to što svi navijaju za njega dok juri rekorde je neverovatno neprikladno", napisao je Ben Rotenberg.

Redovno se Ovečkin viđa i druži sa Vladimirom Putinom, javno je iskazivao podršku ruskom predsedniku više puta, a oglasio se i povodom rata u Ukrajini

"Bitno je da sve završi ubrzo i da bude mir u obe zemlje. Putin je moj predsednik, ali kao što sam ranije rekao, nisam u politici. Ja sam sportista. Teško je na obe strane i jedino je bitno da se završi,, Ne želim da vidim rat u Ukrajini, Rusiji, ni bilo gde u svetu. Ne želim da vidim ranjene i ubijene. Nadam se da ćemo uskoro živeti u dobrom svetu", rekao je najbolji igrač Vašington Kepitalsa u istoriji franšize.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Srpski hokejaški sudija ispisao istoriju: Jedini naš predstavnik na Paraolimpijskim igrama u Pekingu Kurir televizija