Nakon što smo na kvalifikacijama za ski skokove u Kligentalu gledali strašne scene kada je Japanac Naoki Nakamura pao, prvi dan zvaničnog programa prošao je mnogo bolje. Uprkos velikoj magli nije bilo problema, a pobedu je odneo Karl Gajger! Dva puta drugoplasirani u generalnom plasmanu Svetskog kupa je postao prvi skakač koji je nadmašio Štefana Krafta ove sezone i tako ga sprečio da postavi novi rekord po broju uzastopnih pobeda na početku jedne sezone!

Bio je Gajger najbolji u prvoj seriji i ta prednost je bila dovoljna da na kraju za poen bude bolji od Krafta. Njemu jeste izmakla pobeda, ali nije podijum pošto je bio drugi, dok je bronzu uzeo Rjoju Kobajaši. Četvrti je bio Andreas Velinger, a peti Pijus Paške. Mihael Hajbok je skokom od 145 metara uspeo da uđe u prvih deset iako je bio tek 15. posle prve runde i bio je na kraju osmi. 

Sjajnim skokom od 139,5 metara u drugoj rundi uspeo je Domen Prevc da napreduje čak deset mesta i na kraju je završio kao 14. Skočio je 138,.5 metara i Peter Prevc, a Anže Lanišek je upotpunio sjajnu drugu seriju Slovenije sa skokom od nestvarnih 146 metara i završio je kao šesti. Pogledajte pad Naokija Nakamure iz kvalifikacija:

Eurosport printscreen Skijanje pad

Još jedan loš skakački vikend su imali Poljaci kojima su u drugu rundu otišli samo veterani Kubacki i Žila. dok ni Norvežani ne mogu biti zadovoljni jer nisu imali skakača u prvih deset, a Tande i Sundal su jedva došli do bodova.

Naravno ubedljivo prvi u generalnom plasmanu ostaje Štefan Kraft, iako prvi put ove sezone nije upisao pobedu. On ima 480 bodova i uvećao je prednost u odnosu na drugoplasiranog Andreasa Velingera sa 320 bodova. Treći je sada Karl Gajger koji je pobedom prestigao Pijusa Paškea, za dva boda, ima 253 u odnosu na Paškeov 251 bod. Jan Herl ima 228, a top deset zatvaraju Kobajaši, Laje, Čofening, Hajbok i Lanišek.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: