Olimpijske igre u Parizu, odnosno takmičenje u odbojci na pesku biće ove godine u centru pažnje jer će učešće uzeti i osuđeni pedofil, silovatelj Stiven van de Velde (29). Holandski sportista izborio je normu za Pariz i za sada deluje da nema nameru da se povuče sa takmičenja uprkos mračnoj prošlosti zbog kojeg je godinu dana proveo u zatvoru.

U avgustu 2014. godine Stiven koji je tada imao 20 godina upoznao je preko društvene mreže Fejsbuk devojčicu (14) koja je živela u Milton Kinsu, u Engleskoj. Otputovao je do njene kuće, a kada je bio siguran da u blizini nema drugih odraslih osoba napio je i više puta silovao dete u kući i na obližnjem jezeru.

Devojčica koja je bila žrtva holandskog sportiste nekoliko puta je pokušala da se ubije nanošenjemtelesnih povreda, a jednom i uzimanjem prevelike količine lekova. Za to vreme se Stiven van de Velde vratio u rodnu Holandiju kako bi izbegao pravdu, ali je na kraju izručen Velikoj Britaniji u kojoj je osuđen po četiri tačke optužnice.

Stiven van de Velde izjasnio se krivim i doživotno je upisan u registar prestupnika u Velikoj Britaniji. "Vaš san da ćete predstavljati zemlju kao uspešan sportista sada je uništen", navodno je rekao sudija prilikom izricanja presude. Stiven je dobio četiri godine zatvora, ali je nakon jedne godine pušten na slobodu i prebačen u Holandiju. Tamo mu je, na iznenađenje mnogih, dozvoljeno da nastavi karijeru u odbojci na pesku.

Instagram/kim.behrens.official/printscreen Holandski sportista, osuđeni pedofil.

Iako je 2017. godine izjavljivao da su komentari o njegovom zločinu "besmislica" i kritikovao one koji tvrde da je pedofil, Stiven se narednih godina trudio da popravi svoju sliku u javnosti. Nakon što je 2018. počeo opet da se bavi sportom dao je nekoliko intervjua u kojima je pričao da je kao tinejdžer bio nesvestan stvari koje radi i da je sa 19 godina napravio najveću grešku u životu.

Van de Velde je nakon izlaska iz zatvora svoj život promenio iz korena. Okrenuo se sportu, postao veoma uspešan i zasnovao je svoju porodicu. Oženjen je nemačkom odbojkašicom na pesku Kim Behrens (sada Van de Velde) sa kojom ima i dete. Kim je rođena sestra poznatog nemačkog fudbalera Kevina Behrensa koji ima jedan nastup za seniorsku selekciju Nemačke, a kroz karijeru je nastupao za brojne timove.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "BILA SAM NA 37 KILOMETARA OD GAZE KAD SAM ČULA DA JE POČEO IRANSKI NAPAD" Srpska odbojkašica usred raketnog napada na Izrael