Slušaj vest

Olimpijske igre u Parizu počinju u petak 26. jula, a dok se domaćin bori da s bezbednosne tačke sve bude perfektno, vredi dodati da to neće biti nimalo lako zbog nestabilne političke situacije u svetu. Zbog toga je sigurno najveći organizacioni poduhvat biti domaćin prestižnog takmičenja na kome će učestvovati skoro 11 hiljada sportista koje predstavljaju 206 zemalja, ali ne i onu najveću na svetu.

Rusija će zbog rata u Ukrajini biti suspendovana na Olimpijskim igrama u Parizu, međutim njenim sportistima - bar onima koji nisu kažnjeni zbog "sistemskog dopinga" u atletici - biti dozvoljeno da učestvuju. Ali, ne kao predstavnici Rusije, pošto moraju da se unapred odreknu zastave, himne i bilo kakvog obeležja ili gesta koje će asocirati na njihovu domovinu.

Na takvu "ucenu" najveći deo njih nije ni pristao, tako da će Rusija na kraju imati samo 15 predstavnika - sedam muškaraca i osam žena. Svi oni će zajedno sa Belorusima (još 16 sportista) biti pod zastavom "Individualnih neutralnih sportista", kako ih je Međunarodni olimpijski komitet nazvao. U slučaju plasmana na postolje, kraj njih će biti takozvana "olimpijska zastava", a u slučaju pobede intoniraće se "olimpijska himna".

CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA Francuska policija, olimpijske igre
AKO STE BILI NA FRONTU...

U saopštenju MOK-a, takođe se navodi da je zabranjeno učešće svim sportistima iz Rusije i Belorusije koji su bili na frontu ili na bilo koji način podržavaju rat, dok neće biti dozvoljeno ni da pokazuju zastavu svoje države u Parizu. Osim toga, nijedan od ruskih i beloruskih zvaničnika neće moći u Pariz.

Ako uzmemo u obzir da je Rusija uvek bila jedna od zemalja koja daje najviše učesnika na Olimpijskim igrama, kao i da je druga po ukupnom broju osvojenih medalja (nasleđene od Sovjetskog Saveza, ukupno 1.010 medalja na Letnjim olimpijskim igrama), jasno je da se radi o velikom gubitku za takmičenje zbog politike.

Ali, malo je nedostajalo da Rusima i pod neutralnom zastavom bude zabranjeno takmičenje i francuski predsednik Emanuel Makron bio je pod velikim pritiskom Ukrajine i njenog vođe Volodimira Zelenskog da ih zabrani. Ipak, uz podršku MOK-a, nije došlo do takvog presedana, ali su s druge strane zapravo Rusi dobili instrukcije - da ne idu na Olimpijske igre. Oni koji su odlučili ipak da učestvuju, prošli su rigorozne provere i ne smeju ni na koji način da podrže Rusiju, pošto bi im u tom slučaju tek sledile nezapamćene kazne.

12269552.jpg
EPA-EFE/YOAN VALAT 

Od ukupno 15 predstavnika, Rusija će imati čak sedam tenisera i teniserki. U pitanju su Medvedev, Safijulin, Kotov, Aleksandrova, Andrejeva, Šnajder i Vesnina, dok su tu još ukupno po tri takmičara u kajaku, tri u biciklizmu i tek jedna gimnastičarka - Anžela Bladceva. A znamo kako su Rusi gospodarili ovim sportom...

Tako će na Olimpijskim igrama u Parizu zapravo imati manje predstavnika od Mongolije (32), Crne Gore (19) ili recimo Severne Koreje (16). Srbija će imati 112 predstavnika u Parizu. 

BONUS VIDEO:

Kurir televizija "NOLE MORA DA PROMENI JEDNU STVAR PRED OLIMPIJSKE IGRE" Teniski analitičar: Protiv onakvog Alkaraza NIJE IMAO NIKAKVE ŠANSE

(MONDO - M.V.)