Slušaj vest

Osuđeni silovatelj, Holanđanin Stiven van de Velde, uvršten je na prvobitni spisak učesnika Olimpijskih igara u Parizu. Nakon oštrih osuda javnosti i pisanja medija širom sveta o mogućnosti da se odbojkaš-osuđeni pedofil pojavi u Francuskoj na Igrama, on je ipak ostao na spisku holandskih sportista - učesnika Igara u parizu.

U Olimpijskom komitetu Holandije rekli su Bi-Bi-Siju daće  Van de Velde moći da bude deo najvećeg sportskog događaja prema unapred određenom programu. On je odležao 12 meseci od ukupne kazne od četiri godine zatvora, na koju je osuđen zato što je kao 19-godišnjak silovao jednu devojčicu od 12 godina u Britaniji.

"Nakon što je pušten na slobodu, Van de Velde je tražio i dobio profesionalno savetovanje. Pokazao je svojoj okolini - privatnoj i profesionalnoj - da je spoznao šta je uradio i da je uvidom u sebe i u svoje delo shvatio grešku", rečeno je iz holandskog saveza.

Van De Velde će se vratiti svom sportu - odbojci na pesku - prateći pravila o integraciji osoba koja su napravila slična krivična dela i prema tim pravilima se opet uključuju u aktivnosti.

Međunarodni olimpijski komitet prepustio je nadležnim olimpijskim komitetima da sami preuzmu odovornost za to ko će otići na Igre. Holandski medij "NL Tajms" objavio je da Van de Velde neće biti u olimpijskom selu, već u alternativnom smeštaju.

Sa druge strane, australijska "šefica olimpijskog tima" Ana Mearses izričita je u stavu da silovatelj ne bi mogao da bude deo australijske delegacije sportista na najvećoj smotri. "Ako sportista ili član stručnog štaba ima takvu presudu za sobom, onda mu neće biti dozvoljeno da bude deo našeg tima".