Slušaj vest

Ove godine je rukomet oborio sve rekorde na Olimpijskim igrama! Čak šest zastava država na ceremoniji otvaranja nosili su rukometaši ili rukometašice, ali onaj najveći ikada nije dobio tu čast! Katrina Lunde je bila barjaktarka Norveške, Niklas Landin Danske, Luis Abing Holandije, Blanka Bede Biro Mađarske, Azenaide Karlos Angole, a Ana Gros Slovenije.

Ipak, iako Nikola Karabatić igra na svojim šestim Olimpijskim igrama, iako je produžio karijeru posle 40. godine kako bi za Francusku probao da osvoji još jednu medalju zastavu Francuske su poneli plivač Floren Manadu i atletičarka Melina Rober-Mišon, pa je Džekson Ričardson ostao jedini rukometaš barjaktar Francuske na Olimpijskim igrama. On je zastavu Francuske nosio na otvaranju Olimpijskih igara u Atini 2004. godine.

Nikola Karabatić nije uspeo ove sezone da osvoji dugo željenu Ligu šampiona sa Pari Sen Žermenom, a na njegov oproštaj od klupskog rukometa došao je i Novak Đoković. Samo nekoliko meseci kasnije pojavio se rukometaš srpskog porekla u dresu Francuske poslednji put da završi najveću rukometnu karijeru ikada.

NAJVEĆI IKADA, TU SUMNJE NEMA

MN Press Nikola Karabatić

"Neverovatno je da sam i dalje ovde, postao sam šampion Evrope sa 39 godina. Srećan sam, ali sam i vredno radio za ovo. Sanjao sam o Olimpijskim igrama kući, ali to se dešava jednom u 100 godina. Posmislio sam: Olimpijske igre u Parizu će se desiti kada budem imao 40 godina, biće prekasno.' Sada osećam da sam srećan što sam se izborio za mesto u timu. Ne postoji veći događaj od Olimpiijskih igara kući", rekao je veliki Nikola Karabatić.

On će od 21 čas igrati protiv Danske koju će predvoditi njegov veliki, verovatno najveći rival ikada Mikel Hansen, kao i Niklas Landin. Obojica će završiti karijeru nakon ovih Olimpijskih igara, a Karabatić će na meču sa Danskom oboriti još jedan rekord. Biće prvi koji će zaigrati na šest Olimpijskih igara!

Pokušaće da uzme četvrto olimpijsko zlato pošto ih već ima pobede 2008, 2012 i 2020. godine. Uz to ima srebro iz Rija 2016. godine, a samo u prvom pokušaju 2004. godine u Atini nije uzeo medalju pošto je Francuska tada ispala u četvrfinalu od Rusije.
Njegove trijumfe je teško pobrojati, pa tako ima četiri svetska i četiri evropska zlata, jedno svetsko srebro i po dve evropske i svetske bronze. Kao srednji i levi bek bio je sve vreme lider Francuske, a i sada je sa mlađim bratom Lukom u tim.

SRBIN IZ NIŠA!

Arena sport Nikola Karabatić oproštaj od Zagreba

"Srce me malo boli kada su u pitanju utakmice između Francuske i Hrvatske ili Francuske i Srbije u drugim sportovima. Rođen sam u bivšoj Jugoslaviji, otac mi je Hrvat, a majka Srpkinja. Preselio sam u Francusku s četiri godine, ali u meni je ostao deo Balkana", govorio je Nikola o svom poreklu.

On je rođen u Nišu u braku Hrvata i Srpkinje. Otac mu je igrao rukomet za niški Železničar u vreme kada se rodio 1984. godine, a kontakt sa Srbijom nikada nije izgubio. "Mnogo je emocija za mene da igram u Srbiji, rođen sam u Srbiji, imam mnogo porodice koja dolazi da me podržava tu i mnogo volim da budem ovde. Ova zemlja mi je kao dom. U kontaktu sam sa rođacima, porodica mi je veoma bitna, pokušavam kad mogu da dođem ovde, dolaze i oni kod mene. Naravno, pričam srpski, bilo bi ludo da ga ne pričam. Pričam srpski kod kuće sa majkom i ocem, bitno im je da ne zaboravim jezik i drago mi je što znam jezik", istakao je Karabatić.

Sada će probati da nastavi dominaciju Francuske koja je neverovatnim golom Elaima Prandija došla do titule šampiona sveta nedavno. Odigraće poslednji meč karijere u Parizu, verovatno u Bersiju u završnim rundama, po prognozama stručnjaka u finalu. Da li je trebalo da ponese zastavu Francuske? Pa, teško da imaju većeg sportistu u istoriji, tako da bi to trebalo da bude jasno.

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO:

Arena Sport Nikola Karabatić oproštaj od Zagreba