Slušaj vest

Srbija ima zlato na Olimpijsakim igrama u Parizu! Strašnim hicima u finau do najsjajnije medalje stigli su Zorana Arunović i Damir Mikec, čija je životna priča već godinama jedna od najzanimljivijih u regionu. Srpski reprezentativac i jedan od najstrofejnijih strelaca u istoriji naše zemlje već godina privlači pažnju kako srpskih tako i regionalnih medija.

Damir je rođen u braku Slovenca i Srpkinje iz Sente, a zbog respiratornih problema njegovog brata Gorana porodica se preselila na more. Skrasili su se u Splitu, gde je 1984. godine rođen Damir Mikec, ali nisu tamo ostali dugo. Kao i većna srpskog stanovništva u Dalmaciji, porodica Mikec je 1991. godine napustila svoj dom i preselila se u Srbiju. Građanski rat na teritoriji Jugoslavije oterao je Damira iz grada u kojem je rođen, a danas u hrvatskim medijima možete da pričitate kako ga svojataju i nazivaju "Splićaninom"...

Tokom detinjstva i odrastanja u Splitu Damir Mikec morao je da laže za koga navija. Iako mu je u srcu bila Crvena zvezda, Hajduk je bio odgovor kojim su se izbegavali problemi. "Moj tata je bio vojno lice, tada je kao pukovnik imao mnogo seldibi i prekomandi, tako da je i moju mamu upoznao u Senti, sa kojom nije imao veze nikakve, ali je tamo bio u prekomandi. Imam dva starija brata, i oni su se osamdesete preselili u Split, gde sam se i ja rodio 1984. godine. Naravno, tamo je Hajduk iz Splita glavni klub i svi navijaju za njega, ali ja još kao mališan sam uvek navijao za Zvezdu. Niti je to meni iz kuće, jer je tata partizanovac, jer su vojna lica bila vezana za Partizan. Tada je Zvezda osvojila sve što se moglo osvojiti, to je bio hit u celoj državi, a mama mi je iz Srbije i ja sam odmah afinitet prema Zvezdi nekako gajio, odmah se stvorila ljubav, a ja to nisam smeo da kažem na ulici, kod kuće sam navijao za Zvezdu, a na ulici kada me pitaju sam govorio za Hajduk", rekao je Damir u jednom intervjuu.

RTS/PrintScreen damir mikec i zorana arunović

Iako su ga Hrvati svojatali, Damir Mikec je najveće uspehe doneo srpskom streljaštvu. Sa Hrvatskom ga ne povezuje ništa sem mesta rođenja - slično kao naučnika Nikolu Teslu - što im je jednom i rekao. "Danas to jeste Hrvatska, ali ja sam rođen u Jugoslaviji. Vidimo šta se dešava s Teslom i novčićima. Čak su me i Novljani svojatali, jer sam živeo u Herceg Novom. Iz Splita sam morao da odem devedesetih iz dobro poznatih razloga, poslednjim brodom otišli smo za Herceg Novi, gde smo bili do 1997. godine, otkad sam Beograđanin", rekao je Damir nakon srebra na Olimpijskim igrama u Tokiju, dok su Hrvati na evropske kovanice stavljali lik Nikole Tesle, srpskog naučnika i sina pravoslavnog sveštenika u Lici.

Mikec je tek nakon NATO bombardovanja SR Jugoslavije počeo da trenira streljaštvo, a tada je već imao više od 15 godina. Na njegovu odluku dugo su uticali majka i nekadašnji srpski sportista Srećko Pejović, učesnik Olimpijskih igara pod zastavom Jugoslavije. Pejović je predstavljao Jugoslaviju na Olimpijskim igrama 1976, 1980. i 1984. godine, ali nije uspeo da se domogne medalje - najveće dostignuće u karijeri mu je srebro sa Evropskog prvenstva 1978. godine.

RTS/Prinrscreen Himna Bože pravde na Olimpijskim igrama, zlato za Zoranu i Mikeca

Učenik je davno nadmašio te rezultate... Već nakon nekoliko godina treninga Damir Mikec je počeo da donosi medalje sa najvećih svetskih takmičenja, a njegov talenat postao je očigledan svima. Pretpostavljalo se da će Mikec u narednim godinama biti okosnica srpske reprezentacije u streljaštvu, a te tvrdnje dobile su pravu potvrdu osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Uz to, Damir Mikec je uzoran porodičan čovek, suprug i otac - ali ponovo sa neobičnom životnom pričom. Njegova supruga Melisa je iz Salvadora i svojevremeno je svoju zemlju predstavljala u streljaštvu, čak i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Upozjnali su se 2005. godine, a od 2011. godine su u braku - venčanje se dogodilo u Beogradu, a postojao se plan da se venčaju i u rodnoj zemlji Melise Perez što katolička crkva nije dozvolila osim ukoliko Mikec ne promeni veru. Kako Damir to nije želeo da uradi, jedino venčanje Damir Mikec i Melisa Perez imali su u glavnom gradu Srbije, gde i danas žive, a porodica je u međuvremenu postala bogatija za sina Milana Rikarda i ćerku Miu Vanesu.

Instagram/melissa_mikec ig

Damir Mikec je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio srebrnu medalju u disciplini vazdušni pištolj, sa 10 metara udaljenosti, pa mu je odličje iz Parizu drugo u karijeri. Takođe, tokom prethodnih godina dominirao je na svim velikim svetskim takmičenjima, a njegov niz medalja je impresivan.

Na Svetskim prvenstvima osvojio je zlato u Kairu 2022. godine u disciplini 50 metara pištolj, kao i četiri srebrne medalje - sa reprezentacijom u disciplini 10 metara vazdušni pištolj, s reprezentacijom u disciplini 50 metara pištolj, pojedinačno 50 metara pištolj i pojedinačno 10 metara vazdušni pištolj. Osvojio je tri zlatne i jednu bronzanu medalju na finalu Svetskog kupa, kao i 11 zlatnih, 11 srebrnih i tri bronzane medalje u Svetskom kupu. Na Evropskim igrama osvojio je dve zlatne i jednu srebrnu medalju, a na Evropskim prvenstvima ima šest zlatnih, 13 srebrnih i 10 bronzanih medalja. Na Mediteranskim igrama osvojio je tri zlata, jedno srebro i dve bronze, a na Univerzijadi srebrnu medalju.

BONUS VIDEO:

RTS/Screen Recorder Damir Mikec i Zorana Arunović dodela zlata