Slušaj vest

Takmičenje u trijatlonu na Olimpijskim igrama u Parizu ipak se održava! Otkazani su bili apsolutno svi treninzi na Seni, nastup koji je bio zakazan za utorak pomeren je za sredu zbog nebezbedne vode, međutim preko noći se situacija popravila i takmičarima je rečeno da se sve održava bez rizika (!?).

Nova testiranja kvaliteta vode očigledno su dala dovoljno dobre rezultate kada su organizatori dozvolili da takmičari plivaju u Seni, valjda ih ne bi dovodili u opasnost zarad lične koristi i spašavanja obraza, ali reakcija sa Tviter naloga krovne trijatlon organizacije ipak govori da zbog toga nisu srećni. Oni su prvi objavili da će se ipak plivati u Seni, uz smajli koji ipak pokazuje nezadovoljstvo takvom odlukom. Nadamo se ne i rizičnom po takmičare.


Inače, spremao se potpuni debakl organizatora pošto je kupanje u Seni zabranjeno bilo već duže od jednog veka zbog lošeg kvaliteta vode, a sada je uloženo 1,5 milijardi dolara da bi se reka očistila. To nije bilo dovoljno sve do jutros, kada su rezultati testiranja vode pokazali da je ipak moguće u njoj održati takmičenje.

Još početkom juna uočeno je preveliko prisustvo bakterije ešerihija koli, odnosno nije uklonjena uprkos tolikom novcu, pa čak ni marketinški trik gradonačelnice Pariza Ane Hidalgo da se okupa u Seni - nije pomogao. Posle toga su Francuzi počeli da krive kišu u Parizu, poručivši da se zbog toga pokvario kvalitet vode, ali se magično preko noći sve stabilizovalo i sada nema šanse da će takmičenje biti otkazano.

ANDRE PAIN/EPA Anne Hidalgo

Olimpijski trijatlon se inače sastoji od tri sportska takmičenja, plivanja (1,5 km), biciklizma (40 km) i trčanja (10 km). Takmičenje se održava individualno kod mušakaraca i žena, kao i "miks" štafeta.

YOAN VALAT/EPA, MOHAMMED BADRA/EPA Francuska otvaranje olimpijade

BONUS VIDEO:

RTS/Screen Recorder Damir Mikec i Zorana Arunović dodela zlata

(MONDO - M.V.)