Slušaj vest

Glavni favoriti za zlatnu medalju u basketu na Olimpijskim igrama u Parizu jesu reprezentacije Srbije i SAD, a upravo meč ta dva tima gledali smo u prvom kolu turnira, u utorak uveče. Srbija je ostvarila ubedljivu pobedu na početku takmičenja, a Strahinja Stojačić je uz kusur (22:14) ispratio Amerikance sa terena - iako su oni u svojim redovima imali čak i bivšeg NBA košarkaša!

Ove godine je deo američke reprezentacije i nekadašnji košarkaš Džimer Fredet, koji se tek u kasnijoj fazi karijere prebacio na jedan od najmlađih olimpijskih sportova. Ljubitelji košarke dobro su ga upoznali tokom nekoliko sezona u NBA, a zatim i u jednoj evroligaškoj godini kada je nosio dres Panatinaikosa. Kroz čitavu karijeru isticao se kao izuzetno dobar šuter, što mu je najjači adut i u basketu.

Fredet je davne 2011. godine draftovan kao deseti pik, a uzeli su ga Milvoki Baksi za koje nikada nije zaigrao. Odmah je trejdovan u Sakramento, gde je počela "Džimermanija" - navijači su ga idealizovali pre nego što je prvi put obukao dres Kingsa, a oprema sa njegovim prezimenom rasprodata je u svim prodavnicama i na svim sajtovima u roku od samo par sati. Delovalo je da će Džimer Fredet biti naredna velika stvar NBA lige, ali... Nije bilo baš tako!

Razišao se sa Sakramento Kingsima u februaru 2014. godine, zatim sezonu 2023/24 završio u Čikago Bulsima, a onda je potpisao za Nju Orleans. Igrao je i za Verčester Nikse u Razvojnoj lige, pokušavao u Njujork Niksima, probao u Kini gde je nastupao za Šangaj Šarks, pa u Finiksu, Panatinaikosu i ponovo Šangaju - gde je i stavio tačku na košarkašku karijeru.

Odmah se prebacio na 3x3 i do sada je zabeležio sjajne rezultate u novom sportu. Sa reprezentacijom SAD osvojio je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Beču 2023. godine, gde je Srbija još jednom stigla do najsjajnijeg odličja. Nadamo se da bi isti scenario mogli da vidimo i u Parizu, pošto su naši momci na otvaranju turnira pokazali da imaju kvalitet kakvom Amerikanci ne mogu da pariraju!

BONUS VIDEO:

RTS/Screen Recorder Damir Mikec i Zorana Arunović dodela zlata