Slušaj vest

Dvoje takmičara u trijatlonu hospitalizovano je posle najkontroverznijeg takmičenja na Olimpijskim igrama u Parizu. Vlasti u Francuskoj uložile su ogroman novac kako bi očistile Senu, reku u kojoj je duže od veka bilo zabranjeno plivanje, međutim uoči početka takmičenja i dalje nije bilo bezbedno za plivače. Otkazani su bili treninzi, trka je bila odložena i na kraju konačno čak i održana, ali vrlo moguće je da je to ostavilo i posledice na neke od takmičara.

Iako i dalje nije potvrđena veza između hospitalizacije trijatlonki i njihovog plivanja u Seni (pitanje je i da li će ikada), jasno je da su mnogi besni. Tako je Belgija morala da se povuče iz "miksa" zbog toga što nije imala zamenu za Kler Mišel, koja je još od srede u bolnici, dok je švajcarski olimpijac Adrijen Brifo takođe zadržan na lečenju zbog infekcije gastrointestinalnog trakta.

Iz njegovog tima pak ne žele još da optužuju organizatore, ističu da je nemoguće utvrditi da li je povezano sa kvalitetom vode, dok ostali takmičari (za sada) nisu prijavili tegobe.

ANDRE PAIN/EPA Anne Hidalgo

Organizatori su za katastrofu optužili loše vremenske uslove na početku Olimpijskih igara ističući da je jaka kiša uticala da se ponovo pokvari kvalitet vode u Seni, pa su zbog toga morali da otkažu treninge i odlože takmičenje, što su neki ocenili kao visokorizičan potez po takmičare.

Olimpijski trijatlon se inače sastoji od tri sportska takmičenja, plivanja (1,5 km), biciklizma (40 km) i trčanja (10 km). Takmičenje se održava individualno kod mušakaraca i žena, kao i "miks" štafeta.

YOAN VALAT/EPA, MOHAMMED BADRA/EPA Francuska otvaranje olimpijade

BONUS VIDEO:

RTS1 Himna Bože pravde za Novaka Đokovića u Parizu