Slušaj vest

Indijska olimpijka Vineš Pogat spremala se tri godine za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu da bi je pred završnicu takmičenja u rvanju obavestili da je diskvalifikovana. Razlog zbog kog Indijka nije mogla da se takmiči je što je "prebacila" 50 kilograma i to za 100 grama!

Nažalost, pravila su takva da nije mogla da se takmiči jer je u pitanju kategorija do 50 kilograma, pa se ne toleriše ni takvo sitno odstupanje koje ne pravi razliku u tom sportu. Da stvar bude gora, diskvalifikovana je uoči finalne borbe i nije mogla da se bori za medalju. Zbog pomenute diskvalifikacije, zauzela je poslednje mesto na takmičenju, a zbog stresa koji je doživela pozlilo joj je da je morala u bolnicu.

Vineš Pogat je ostala bez svesti i srušila se ubrzo posle diskvalifikacije, a sumnja se da je dehidrirala (upravo to rade borci koje žele da spuste kilažu i pređu u nižu kategoriju). "Sa žaljenjem vas obaveštavamo o diskvalifikaciji Vineš Pogat iz kategorije do 50 kilograma kod žena", glasilo je jedino saopštenje Olimpijske federacije Indije, dok je sama takmičarka najavila da će organizatore tužiti Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Indijka traži da podeli srebrnu medalju sa "pravom" osvajačicom srebra iz Pariza i spremna je da se sudi godinama sa MOK-om, dok je interesantno da je odmah posle svega objavila da ide u penziju.

Inače, ona je nekadašnja šampionka Azije, dok je dva puta bila bronzana na Svetskom prvenstvu. Poslednji put pre dve godine u Beogradu, u kategoriji do 53 kilograma. Ima 29 godina i jedna je od tek 117 sportista iz Indije koji učestvuju na Olimpijskim igrama, što je suludo malo za toliku zemlju.

BONUS VIDEO:

RTS1 Himna Bože pravde za Novaka Đokovića u Parizu