Slušaj vest

Ruska šahistkinja Amina Abakarova uhapšena je nakon što je istragom utvrđeno da je pokušala da otruje Majganat Osmanovu polivanjem žive na šahovsku tablu na kojoj je njena rivalka trebalo da nastupi. Sve se desilo na prvenstvu Dagestana, nakon što je Amina dobro proučila raspored na početku turnira i zatim polila tečni metal po tabli na kojoj je trebalo da sedi Majganat.

Nakon što je takmičenje počelo Majganat Osmanova požalila se na mučninu, a kada joj se stanje pogoršalo morala je da interveniše i Hitna pomoć, prenosi ruski sajt "Sport Express". Kako je istraga utvrdila, za trovanje je kriva šampionka Severnog Kavkaza Amina Abakarova, a čak su i kamere zabeležilie njen nesportski i veoma opasan potez.

"Sve informacije crpimo iz jednog izvora. Nažalost, činjenica je da se ovo zaista dogodilo. Supstanca? To je bila živa. Prvenstveno želim puno zdravlja i brz oporavak povređenoj. Siguran sam da će sve biti u redu i da će se uskoro vratiti za šahovsku tablu. Srećom, sa Osmanovom je sve u redu. Lekari su preduzeli potrebne mere i šahistkinja je puštena kući. Njeno zdravlje trenutno nije ugroženo“, rekao je izvršni direktor Šahovske federacije Rusije Aleksandar Tkačev: "stražni organi rade svoj posao i čekamo rezultate. U zavisnosti od rezultata istrage, Šahovska federacija Rusije će doneti odgovarajuću odluku. Naša odluka će biti maksimalno stroga, uključujući doživotnu diskvalifikaciju u slučaju dokazivanja njene krivice. Imamo sve pravne osnove za to."

Istaknuto je i da će biti primenjen princip nulte tolerancije prema Amini Abakarovoj, profesorke u Osmoj gimnaziji u Mahačkali i šahovskom treneru u akademiji koja nosi ime Anatolij Karpov. 

BONUS VIDEO:

RTS Nikola Jakšić gol za pobedu Srbije protiv Grčke u vaterpolu