Slušaj vest

Alžirska bokserka Iman Helif osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto je u finalu kategorije do 66 kilograma savladala Jang Liu iz Kine (5:0). Ubedljiva pobeda žene sa povišenim nivoom muških hormona izazvala je mnogo kontroverzi, ali deluje da je na kraju takmičenja situacija drugačija nego na početku.

Helif je u prvom meču savladala Italijanku Anđelu Karini nakon samo 46 sekundi borbe, jer je italijanska bokserka tražila prekid meča zbog dva snažna udarca koja je dobila u lice. Tada je čitav svet pričao o Iman Helif i da li žena sa povišenim muškim hormonima treba da učestvuje u takmičenju, ali deluje da njene naredne protivnice nisu imale problem sa testovima rađenim na Svetskom prvenstvu 2023. godine.

Nakon što je Helif osvojila zlato, sve četiri osvajačice medalja u kategoriji do 66 kilograma zajedno su proslavile svoja odličja, baš u ringu gde su do njih i stigle. Tu je nastala zajednička fotografija koja pokazuje da ostale protivnice ne mrze Helif zbog njenih povišenih hormona, iako je Alžirka prošle godine zbog toga diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva u Nju Delhiju.

Đanđem Suvanapin sa Tajlanda koji je Helif savladala u polufinalu, Kineskinja Jang Liu koju je Helif savladala u finalu i Čen Nien Čin iz Kineskog Tajpeha koja je izgubila drugi polufinalni meč. Pošto se u boksu dodeljuju medalje i poraženima u polufinalu, četiri devojke našle su se zajedno u ringu da proslave svoja olimpijska odličja. Pogledajte fotografije:

MAST IRHAM/EPA Osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u boksu, kategorija do 66 kilograma.

Sve četiri osvajačice medalja bile su veoma dobro raspoložene, pa se na fotografijama i snimcima iz Parizu mogu videti osmesi na njihovim licima. Iman Helif dobila je najsjajnije odličje, ali su zbog svojih medalja presrećne i devojke iz Kine, sa Tajlanda i iz Kineskog Tajpeha.

BONUS VIDEO:

RTS Aleksandra Perišić dodela medalja