Slušaj vest

Srbija opet poslednjeg dana Olimpijskih igara čeka zlato! Tako je bilo i prethodna dva puta i ponovo naši vaterpolisti igraju finale. Vaterpolo program kreće od 9 časova duelom Grčke i Španije za peto mesto, a zatim Sjedinjene Američke Države i Mađarska od 10:35 igraju meč za bronzu. A onda Srbija igra sa Hrvatskom od 14 časova u meču za zlato!

Naš tim juri treće uzastopno zlato i to u melu sa aktuelnim svetskim šampionom i evropskim viceđampionom. Bijač, Joković, Fatović, Lončar, Marinić i Harkov u timu Ivice Tucaka su po mnogima ipak favoriti pošto naš tim od Tokija 2021. godine nema medalju sa velikih takmičenja. 

Tucak koji je na klupi nacionalnog tima od 2013. godine jedino u svojoj kolekciji medalja nema zlato sa Olimpijskih igara, a sada se nada tome. Naš tim nas je sa druge strane zabrinuo lošom igrom protiv Japana na startu, zatim su poraženi od Australije, a tek pobeda nad domaćinom Francuskom donela nam je prolaz dalje i to sa poslednjeg mesta u grupi. 

Kurir/Dado Đilas Pariz 2024

Ipak kada je bilo najbitnije digao se naš tim. Dušan Mandić je nastavio da bombarduje, ali su proradili kapiten Nikola Jakšić, centri Ubović i Vico, a na golu je Filipović konačno krenuo da brani kako se od njega očekuje. Možda je i najviše digao formu Nikola Dedović koji je u mečevima sa Grčkom u četvrtfinalu i Amerikom u polufinalu igrao fantastično.

"Nema mnogo priče. Klasik sa Hrvatima. Igre iz prethodnih utakmica nas ohrabruju da smo na dobrom putu. Još bolje I moramo još jače. Sve što imamo daćemo sutra da završimo taj poslednji korak s verom I do pobede", rekao je Miloš Ćuk pred ovo finale. 

"Daćemo sve od sebe, verujem da možemo da možemo da osvojimo to zlato. Bitno je da igramo kao u poslednje vreme. Ponosan sam na svakog igrača, namo šta smo prošli kroz ove tri godine. Zaboravljamo utakmicu sa Amerikom. Nismo došli da budemo drugi. Još uvek nismo uradili ono zbog čega smo došli, a to je da pobedimo, a ne da odbranimo zlato, jer je ovo nova ekipa. Želimo da osvojimo zlatnu medalju — nije važno protiv koga je. Definitivno ćemo dati sve što imamo, čak i više nego u bilo kojoj prethodnoj utakmici koju smo imali tokom ovog turnira", rekao je osvajač dva olimpijska zlata i kapiten Srbije Nikola Jakšić. 

Kurir/Dado Đilas Srbija-Francuska vaterpolo OI

Pred meč je pričao i Nemanja Ubović koji je istakao da na ovakvim turnirima niko ne sme da gleda svoj individualni učinak. "Važno je samo da tim pobeđuje. Verujemo jedni drugima. Znamo da će ciljevi doći, samo je trebalo da budemo strpljivi.Meni je ovo prvo finale, a nekima će to biti drugo ili treće. Svi zajedno ćemo juriti svoje snove i nadam se da ćemo to ostvariti", rekao je centar Srbije.

Do sada su Srbija i Hrvatska na Olimpijskim igrama igrali tri puta. U Pekingu i Tokiju smo se našli u grupi i tu je Hrvatska dva puta pobedila. U Riju 2016. godine smo igrali finale i tada smo mi bili bolji. Sada se nadamo istom!

"Došao je taj dan I utakmicu koju sanjamo od početka karijere. Prošli smo dugačak put. Nismo se opustili, bićemo na 200 posto protiv Hrvatske. Imaju zavodan nivo u nokaut fazi, pokriveni su vrhunskim igračima, centrima, sa dva levoruka igrača. Imali smo poslednjih godina poraze, sada smo zreliji i spremniji da im vratimo na najbolji način u finalu Igara", rekao je na kraju Radomir Drašović. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

RTS Vaterpolo Srbija Mađarska Marko Radulović penal