Slušaj vest

Tragične vesti stigle su pre nekoliko dana iz Švajcarske - preminula je biciklistkinja Murijel Furer (18), nakon pada u juniorskoj trci održanoj u Cirihu. Prvobitne informacije govorile su da je mlada sportistkinja nakon sudara i pada na stazi hitno prebačena u bolnicu gde joj je ukazana lekarska pomoć, ali nove vesti otkrile su potpuno drugi deo priče...

Murijel je stvarno helikopterom prebačena u bolnicu u Cirihu, gde je primljena oko 13:35. To nije bilo urađeno po hitnom postupku jer je nakon pada prošlo čak dva i po sata koji su bili dragoceni za spas života mlade biciklistkinje. Švajcarske novine "Blick" rekonstruirale su nesreću i otkrile šokantne detalje koji su ukazali na propust Međunarodne biciklističke zajednice.

Kako prenosi jedan od najuticajnijih medija u Švajcarskoj, Murijel je izletela sa staze i pala u šumu pored pored puta oko 11:04 i tamo je ležala oko 90 do 100 minuta. Imajući u vidu da je bila teško povređena i da su njene povrede glave bile veoma ozbiljne, jasno je da je lekarska pomoć stigla prekasno.

Furer Murijel četvrta je žrtva u biciklizmu u poslednjih pet godina, a mnogi zbog toga traže rigoroznije kontrole staza na kojima se vozi i bezbednije uslove za sportiste koji se takmiče. Posebno nakon izjave Dejvida Lapartijena, predsednika Međunarodnog biciklističkog saveza, da su ovakvi padovi "sastavni deo sporta".

Bonus video:

MONDO/Haris Krhalić "Beograd - Banjaluka 2022", posljednja etapa