Slušaj vest

Počela je sezona alpskog skijanja, a u Seldenu smo gledali veleslalom na kome je prvu pobedu ostvario Aleksander Stin Olsen, drugi je bio Henrik Kristoferson, treći Ati Li Mekgrat, ali iako su tri Norvežanina bila na prva tri mesta četvrti je bio glavna tema. Lukas Braten, 24-godišnji osvajač prvog mesta u generalnom plasmanu u slalomu vratio se na stazu posle godinu dana pauze. 

Braten je posle najbolje sezone u karijeri odjednom odlučio da se povuče, prošle godine nije nastupao na Svetskom kupu, a iako je on isticao da mu skijanje više nije zabavno zapravo je bio u svađi sa norveškim savezom oko novca i sponzorstava. Sada je posle godinu dana pauze bio 19. posle prve vožnje, ali je onda sjajan bio u drugom delu i stigao je do četvrtog mesta. A onda je u cilju zaplesao sambu jer sada nastupa za Brazil! 

"Povlačim se, to sam rekao svima u timu juče. Ja sam osoba koja je uvek pratila svoje snove, to me čini srećnim. Nikada neću da prestanem to da radim i ponosan sam na sebe. Po prvi put u poslednjih godinu i po srećan sam zbog odluke koju donosim. Prvi put posle mnogo godina osećam se slobodno. Svi koji me znaju znaju da ako me nešto čini srećnim to je moja sloboda. Osečam se zahvalno jer sam uspeo da proživim svoj san. Imao sam sreće, sve to je neprocenjivo. Sada ću da nađem novi put i jako sam uzbuđen", rekao je dan pred početak prošle sezone Lukas Braten. A sada je, pod zastavom Brazila uzeo prve bodove za tu državu u Svetskom kupu!

A razlog što je baš za Brazil zaplesao ovu sambu Lukas Brate je što je njegova majka Brazilka. Njegovi roditelji su se brzo razveli, on je prvo živeo u Brazilu, zatim u Norveškoj, ali je stalno išao kod majke u Južnu Ameriku. A mi se sećamo jednog sličnog slučaja nakon koga smo se nadali da ćemo doći do olimpijske medalje!

KAD JE SVETSKI PRVAK POSTAO STRAŠNI ČETNIK

ANJA NIEDRINGHAUS/EPA, Rolf_Haid/DPA Goldberger

Devedesetih je prava senzacija u ski skokovima bio Austrijanac Andreas Goldberger koji je 1997. godine privatnim avionom kompanije Red Bul doleteo u Beograd i tu je dobio jugoslovenski pasoš. Digao je tri prsta pred novinarima i obećao da će nam doneti zlato na Zimskim Olimpijskim igrama 1998, godine u Naganu, ali se nažalost ništa od toga nije dogodilo. 

Tada 22-godišnji dvostruki šampion Svetskog kupa uhvaćen je sa kokainom! Priznao je da je sa prijateljima konzumirao beli prah, ali je zatim dobio negativan test na ovaj narkotik. Ipak, iako je u tom trenutku kao jako mlad imao dve bronze sa ZOI u Lilehameru, iako je tri puta osvajao Kristalni globus za osvajača Svetskog kupa u ski skokovima, austrijaska federacija nije htela da stane uz njega. Suspendovao ga je austrijski savez, a kada je došla informacija da će mu biti dozvoljeno da se takmiči pod drugom zastavom - naš proslavljeni teniser Slobodan Živojinović ga je spakovao u avion i dovezao u Beograd!

Plan je bio da Austrijanac nastupa pod zastavom Jugoslavije na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine i da uzme zlato. Navodno je sama vrhuška države bila uključena u to, a Goldberger je dobio pasoš i ličnu kartu. Naravno austrijski mediji su svog dojučerašnjeg heroja bukvalno razapeli i pisano je da je "strašni četnik", a dobijao je sam Goldberger strašne pretnje.

Lukas Braten uspeo što Andreas Goldberger nije
Profimedia 

"Kada sam video šta sve za mene čine moji novi prijatelji, uprkos protivljenju Austrijskog skijaškog saveza odlučio sam sada više nego ikada, da osvojim zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Naganu. To će biti moj najveći doprinos Jugoslaviji i prijateljima. U slučaju nepovoljne odluke FIS-a i potvrđivanju moje suspenzije, već sada sam odlučio da pauziram ovu godinu i onda se takmičim za Jugoslaviju!", rekao je Goldberger, koji je navodno potom na čistom srpskom rekao; "Dobar skok", što je izazvalo opšte oduševljenje.

Ipak na kraju je sve ovo bio trik njegovog menadžera Edija Federera koji je samo hteo da uceni austrijski savez. Uspeo je, pomirio je skakača i savez, a Goldberger je u Naganu posle svega užasno podbacio i nije bio ni blizu medalje. Skakao je do 2005. godine, mada - nikad kao pre avanture u Jugoslaviji.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: