Ko je Tijana Bogdanović, devojka zbog koje Srbija noćas neće spavati?

Finalistkinja Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru napravila je istorijski podvig sa samo 18 godina!

Rođena Kruševljanka, i dalje redovna učenica beogradske Sportske gimnazije, skrenula je pažnju cele zemlje na sebe još 2014. godine, kada je proglašena "novom Milicom Mandić".

Tog proleća, na Tajvanu, Tijana je Srbiji donela prvo zlato sa juniorskih svetskih prvenstava i nagovestila da njen talenat nema granicu.

"San mi je da nastupim u Riju", rekla je Bogdanovićeva posle tog uspeha, odlučna da se bori i izbori za ostvarenje tog sna.

U međuvremenu, nastavila je da radi u TKD "Galeb", pa je tokom 2015. napravila sjajne rezultate na nizu turnira.

Između ostalog, u tih 12 meseci osvojila je srebro na Evropskim igrama u Bakuu, bronzu na Svetskom prvenstvu u ruskom Čeljabinsku, srebro na Evropskom prvenstvu u olimpijskim kategorijama u Naljčiku, kao i zlatnu medalju na Fuđaira Open turniru (to je bilo njeno četvrto odličje na četvrtom takmičenju) i  bronzu na Gran priju u Mančesteru (treći Gran pri - druga medalja).

Nedugo potom, "pala" je i olimpijska viza.

undefined Bez trunke straha i panike, naša tinejdžerka Tijana Bogdanović izašla je na tatami i žestoko porazila svog idola, dvostrukog uzastopnog olimpijskog šampiona, Đingju Vu.



Na kvalifikacionom turniru u Istanbulu, hrabra i neustrašiva Tijana ostvarila je u januaru 2016 tri pobede i obezbedila mesto na Olimpijskim igrama 2016. kao 72. predstavnik Srbije.

Taj, još jedan neverovatan rezultat, stvorila je sa samo 17 godina, a tek nekoliko meseci kasnije ispisala je još jednu, blistavu stranicu našeg tekvondoa:

"Srbija ima šampiona Evrope u tekvondou, Tijanu Bogdanović!", glasila je vest iz Švajcarske, koja je u maju 2016. obradovala celu zemlju.

Potom je za Tijanu, sada kontinentalnu prvakinju, došao kraj školske godine, a sa njim i početak završnih priprema za Olimpijske igre, na kojima je već napravila podvig o kojem će se dugo, dugo pričati.

Devojko, BRAVO!