Ludilo!

NAJLUĐA verzija fudbala: Opšta TUČA kojoj skandira ceo grad! (FOTO, VIDEO)

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ako vas zanima kolika je plata jednog od 54 igrača koji se makljaju na terenu, spremite se da se smejete!

"Calcio storico" je krvav, neobuzdan, fascinantan za gledanje i traje već duže od pet vekova! U Firenci se ovaj sport, čiji naziv u prevodu znači "istorijski fudbal", igra već 500 godina i opčinjava i lokalce, i turiste!

Svaki tim ima po 27 igrača, koji se BRUTALNO tuku u pokušaju da loptu dohvate nogom, rukom, bilo čime, i postignu poen. Igrači dobijaju batine, ne i platu, a glavna nagrada za pobedu na šampionatu će vas nasmejati!

Prema jednoj verziji priče, ovim sportom su se ranije bavile aristokrate, pa čak i sveštena lica.

Prema drugoj, koju trenutni igrači mnogo više vole, Firenca je održala meč dok je bila pod opsadom 1530. godine, da bi se izrugivala vojnicima dinastije Habzburg, koje je Karlo V poslao da ih dovedu u red.

"Calcio storico" možete da igrate SAMO ako ste se rodili u Firenci.

On je "previše mali da bi bio pravi rat, ali previše surov da bi se nazivao igrom", kako je to svojevremeno rekao kralj Anri III.

Izvor: Netflix/Screenshot

Vaš tim određuje četvrt Firence u kojoj ste se rodili, postoje četiri tima i to je to. Plavi (Santa Kroče), Crveni (Santa Marija Novela), Beli (Santo Spirito) i Zeleni (San Đovani).

Nema transfera, nikada. Ne možete, recimo, iz Belih da pređete u Zelene, to nikome ne pada na pamet.

Izvor: Netflix/Screenshot

Jedan od igrača objašnjava kako je pohitao sa ženom u bolnicu u Firenci, iako trenutno žive u drugom gradu, da bi sina rodila baš tu, kako bi i on jednog dana mogao da igra "calcio storico".

Nema ni plate. Svi igrači su dobrovoljci puni strasti prema svom gradu i sportu koji traje vekovima. Spremni su da zbog toga žrtvuju vreme, energiju, arkade, zube...

Izvor: Netflix/Screenshot

Dozvoljeno je da protivnika udarite glavom u glavu, "nabodete", davite, oborite, sapletete... Trenutno nije dozvoljeno da ga udarite dok vas ne vidi, ili šutnete direktno u glavu, jer su igrači umirali na terenu od takvih povreda. Princip je i "jedan na jedan", ne sme više igrača da se zaleti na jednog protivnika.

Ranije je bio dozvoljeno i da im, u trenutku kada energija meča počne da opada, puste BIKA na teren.

Igraju se dva polufinala i jedno finale, krajem juna. Meč traje 50 minuta, bez produžetaka, i nema zamena povređenih ili izbačenih igrača.

Pobednički tim je, kroz istoriju, dobijao - kravu.

Izvor: Netflix/Screenshot

I dan-danas kravu okite i prošetaju ulicama Firence pre meča, ali je ne dodeljuju timu. Pobednici dobijaju besplatnu večeru u obližnjem restoranu (nakon što im saniraju povrede).

"Calcio storico" jedan je od neobičnih sportova koji su u fokusu novog Netflix serijala "Home game", o uvrnutim igrama koje su ukorenjene u tradiciji naroda širom sveta.

U sledećoj epizodi - nešto što liči i na fudbal, i na polo, samo se umesto lopte koristi mrtva koza.

Pogledajte!

Calcio storico - Home game (SPORT)
Izvor: YouTube/DadoProduction

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.