Niko nije tako lako ''krotio'' konja

BIO JE NAJBOLJI SPORTISTA JUGOSLAVIJE, A POČEO DA TRENIRA IZ INATA: Cela država je skupljala pare da se takmiči!

Autor Dušan Ninković

Neverovatna priča legende jugoslovenskog sporta.

Izvor: Youtube/GymtubeDK/printscreen

Dva zlatne medalje sa Olimpijskih igara, četiri puta najbolji na Svetskim prvenstvima i devetostruki šampion Evrope. Zvuči gotovo nemoguće!

Tri puta je proglašavan za najboljeg sportistu Jugoslavije, a po mišljenju mnogih najbolji je i sportista u istoriji velike države. Nakupio se medalja, a do njih je stigao neobičnim putem.

Danas rođendan proslavlja Miroslav Cerar, jedan od najboljih gimnastičara koje je svet video i čovek koji je jugoslovenskom olimpizmu dao potpuno drugačiji izgled.

Rođen u Ljubljani 1939. godine, Cerar je odrastao u teškim uslovima, a kao dečak je bio sitan i bolešljiv. Zbog toga su u porodici dobijali instrukcije od lekara da ga dobro hrane i paze kako ne bi slučajno dobio neku težu bolest.

Mršavi dečak bio potpuno nezainteresovan za sport i gimnastiku sve do jednog časa fiskulture, u trećem razredu. Tada je probao, ništa mu nije polazilo za rukom, a iz sale za vežbanje je otišao uplakan, uz smeh ostale dece koja su samo gledala njegovu nemogućnost da izvede lake vežbe.

Zarekao se - postaće gimnastičar!

Sa ove tačke gledišta, deluje da je uspeo. Ispunio je ono što mu je predvideo prvi trener, Tomaž Savnik.

''Miro će postati dobar gimnastičar, možda čak i šampion'', rekao je on već na početku zajedničke saradnje.

Sve slavu pokupio je na Evropskom prvenstvu u Luksemburgu 1961. godine. Godinu dana kasnije osvojio je svet u Pragu, a 1963. godine je u Beogradu potvrdio evropsku dominaciju. Usledile su Olimpijske igre u Tokiju i prva zlatna medalja na njima, zatim Anvers, Dortmund, Ljubljana, Meksiko siti, gde je po drugi put uzeo olimpijsko zlato...

Takmičenja je bilo mnogo, trofeja još više, pa je Miro Cerar sasvim validan kandidat za najvećeg jugoslovenskog sportistu svih vremena.

O tome koliko su njegovi nastupi bili značajni u tadašnjoj državi govori i akcija da se skupi novac za njegovo takmičenje.

Kako bi otputovao na Svetsko prvenstvo u Dortmund 1966. godine, preduzeća i građani iz cele države su uplaćivali novac. Čak i oni koji su od svojih primanja jedva sastavljali kraj sa krajem želeli su da se oduže Miroslavu Ceraru za najveće sportske uspehe.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.