MONDO Intervju

BILA SAM NESREĆNA, KAKVE CRNE OLIMPIJSKE IGRE! MONDO intervju - Jovana je prva Srpkinja u ISTORIJI svog sporta na OI!

Autor Tamara Ranković

Zlatna Jovana Preković u intervjuu za MONDO otkrila je kako je tekao njen put do Olimpijskih igara na kojima se ove godine prvi put takmiče i karatisti.

Izvor: Profimedia

Na Olimpijskim igrama 2021. godine biće ispisana istorija sporta, jer će po prvi put i karate biti uključen u najveće globalno takmičenje. Srbija ima ćemu da se raduje i nada, jer u Tokio šaljemo svetsku i evropsku šampionku.

Karatistkinja Jovana Preković (25) biće prva i jedina predstavnica Srbije na Igrama u tom sportu, a za MONDO je govorila o putu koji je prošla kako bi stigla do vize za Tokio, kao i tome koliko nije bila svesna svojih uspeha.

Devojka rođena 1996. godine u Aranđelovcu, 2018. godine oduševila je naciju kada je na Svetskom prvenstvu osvojila zlato, ali to je bio samo početak njene priče.

"Jako sam srećna, karate je prvi put na Olimpijskim igrama. Drago mi je da sam ja ta koja će da predstavlja našu zemlju i sam sport. Važno mi je da sam prošla ceo taj put kako bih došla do Igara i videla kako je ostalim sportistima koji se već godinama kvalifikuju", počela je razgovor nasmejana Jovana.

Izvor: Profimedia

Jovanu u Tokio šaljemo kao aktuelnu evropsku šampionku jer je u maju na kontinentalnom prvenstvu osvojila zlatnu medalju, čime je samo potvrdila svoju izborenu vizu za Olimpijske igre.

Od 2012. aktivno se takmiči, a nanizala je pet zlatnih, dve srebrne i sedam bronzanih medalja! Posle toliko uspeha postala je zrelija i naučila da se nosi sa pritiskom.

"Očekivanja stvaraju veliki pritisak, ja sam napravila mehanizam kako da se nosim sa tim. Ranije mi je bilo teže, sada sam zrelija, prošla sam dosta stvari što se tiče takmičenja. Ne želim da pričam o sebi da sam šampionka. O tome neka drugi govore. Naučila sam da kontrolišem pritisak i to će verujem da presudi u bitnim momentima na Olimpijskim igrama", veruje zlatna devojka.

Kada je postala svetska šampionka, nije tome pristupila kao svaki drugi sportista. Iako bi se očekivalo da se radovala i uživala u uspehu, mlada Jovana bila je nesrećna!

"Sve to što stoji iza mene, sav rad dao mi je dodatno samopouzdanje. Nakon što sam postala svetska prvakinja, bila sam nesrećna. Nisam shvatala šta sam uradila i nisam mogla da se nosim sa tim, otkud ja na Svetskom prvenstvu i to šampionka. Plus Olimpijske igre, ma kakve crne Olimpijske igre, nisam znala da nosim to breme, a onda sam shvatila koliko to želim", potpuno iskrena je bila Jovana.

Izvor: Profimedia

"Izgubiš se malo, ne znam kako sam sve to dobila, otkud baš ja? Sa 22 godine svetski prvak, pa ja ne znam da se nosim sa tim, istinski sam to želela, ali nisam znala šta me je snašlo", otkrila je šampionka.

Ipak, srpska karatistkinja znala je u pravom trenutku da smiri svoje emocije i sav svoj trud usmeri ka vizi za Tokio koju je na kraju i obezbedila i to sa sve zlatom oko vrata.

"Jurila sam olimpijske bodove i kada je stalo sve ja sam se smirila. Rekla sam sebi poradićeš na mentalnoj pripremi. I odatle je došlo samopouzdanje, otišla sam na tri velika takmičenja i ispunila cilj. Sada kad odem na Olimpijske igre znam tačno šta treba da uradim. Postaviću se isto", jasna je Jovana.

"Kada me pitaju jel sam svesna, ja kažem da nisam. Planiram jako uspešnu godinu", zaključila je Jovana Preković za MONDO.

Karate je jedan od pet sportova koji su ubačeni na Olimpijske igre u Tokiju, ali ne trajno, već "probno". U konkurenciji takmičarki, borbe za medalje vodiće se u kategorijama do 55, 61 i iznad 61 kilograma.