Navijamo!

SRBIJA IMA ŠAMPIONA I VICEŠAMPIONA SVETA! Momci favoriti, devojkama teško - ovo je DŽUDO TIM za Tokio!

Autor Dušan Ninković

Petoro sportista predstavljaće srpski džudo na Olimpijskim igrama u Tokiju, a dve medalje su cilj koji imaju ispred sebe!

Izvor: MN Press

Srbija će se na Olimpijskim igrama u Tokiju takmičiti u 15 sportova, a našu zemlju će u dalekom Japanu predstavljati petoro džudista!

Oni su otputovali za Tokio, gde će pokušati da se domognu medalja i obraduju naciju, a njihovi rezultati iz prethodnih godina govore da imaju čemu da se nadaju. Srbija će i zbog dva momka i tri devojke koji se takmiče u džudou ustajati u ranu zoru, kako bi ispratila dešavanja sa Olimpijskih igara.

Naš naconalni tim čine Aleksandar Kukolj (do 100 kg), Nemanja Majdov (do 90 kg), Anja Obradović (do 63 kg), Marica Perišić (do 57 kg) i Milica Nikolić (do 48 kg).

Za razliku od rvanja, džudo nije tako dugo prisutan na Olimpijskim igrama. Ubačen je u program tek 1964. godine, pa naša zemlja nema mnogo medalja u ovoj disciplini. Zapravo, u istoriji smo stigli samo do dva (oba bronzana) odličja na 13 održanih Olimpijskih igara.

Davno su jugoslovenski džudisti Slavko Obadov (1976) i Radomir Kovačević (1980) osvojili medalje na najvećoj srpskoj smotri, a petoro članova delegacije u Tokiju pokušaće da vrati stari sjaj!

SVETSKI ŠAMPION I SVETSKI VICEŠAMPION

Najveće šanse da Srbiju obraduje olimpijskom medaljom ima Aleksandar Kukolj (29), momak rođen u Pragu koji je ove godine već doneo jednu veliku medalju Srbiji. Na Svetskom prvenstvu održanom u Budimpešti pre nešto više od mesec dana Kukolj je osvojio srebrno odličje.

Izvor: MN Press

Po prognozama Asošiejted Presa, koje su se pojavile juče, Aleksandar je drugi favorit na džudo turniru u kategoriji do 100 kilograma i predviđa mu se da će uspeti da odbrani sjajan rezultat iz Budimpešte. Bila bi to lepa nagrada za srpski džudo, koji je poslednjih nekoliko godina beležio značajne rezultate na evropskoj sceni.

Srpski džudista koji u Tokio ide po olimpijsku medalju tek od prošle godine takmiči se u ovoj kategoriji. Tek je 26. na svetskoj rang listi, ali postoji opravdanje za to. On je najveći deo svoje profesionalne karijere proveo u kategoriji do 90 kilograma.

Srbija će u Japanu i u njoj imati predstavnika.

Izvor: MN Press

Biće to veliki Nemanja Majdov, šampion sveta iz 2017. godine i čovek koji već sa 24 godine ima neke impresivne rezultate iza sebe. Ovo će mu biti prve Olimpijske igre pa tek treba da vidimo kako će se snaći na velikoj pozornici...

Ali, do sada nije imao problem sa tim. Sa 20 godina je postao šampion sveta, kasnije bio i bronzani na istom takmičenju, a ima i dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima. Ove sezone imao je zanimljiv plan.

Takmičio se na Grend slemu u ruskom Kazanju, stigao do bronze i pokazao dobru formu, a onda napravio neobičan potez. Propustio je Svetsko prvenstvo kako bi maksimalno spreman dočekao Tokio, gde će napasti olimpijsku medalju.

Momak iz Istočnog Sarajeva zajedno sa svojim ocem i trenerom Ljubišom odlučio je da propusti veliko takmičenje. Postoje dva razloga za takvu odluku. Jedan je povreda koja je izbegnuta jer se nije borio, a drugi olimpijska medalja koju nema u kolekciji. Sa svetskih prvenstava ima dve, pa je Tokio veći izazov. Majdov se trenutno nalazi na šestom mestu IJF liste.

Zato ga nema među glavnim favoritima za zlato u konkurenciji do 90 kilograma, ali Nemanja veruje u to!

I mi verujemo, možemo do medalja u džudou...

TRI DEVOJKE NAPADAJU MEDALJE

Kod devojaka će situacija biti značajno teža. One nisu u vrhu liste favorita za osvajanje odličja, ali se sigurno neće predati bez borbe. Inspirisane dobrim nastupima koje najavljuju njihove kolege, mogle bi da naprave neku senzaciju.

Najveće šanse za uspeh daju se Milici Nikolić (26), džudistkinji Crvene zvezde koja je svojevremeno osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu. Najbolje godine u karijeri su joj 2017. i 2018. kada je imala nekoliko impresivnih nastupa. Trenutno je 17 na svetskoj listi.

Veliko iskustvo u Japanu čeka Maricu Perišić (21), najmlađu u srpskom džudo timu. Pred njom su tek veliki rezultati, koje je najavila na Svetskom prvenstvu u Budimpešti gde je zaustavljena u četvrtfinalu. Ista je priča i sa samo jedan dan starijom Anjom Obradović (21), koja će nam u budućnosti donositi mnogo radosti sa velikih takmičenja.

Anja na nedavnom Svetskom prvenstu u Budimpešti osvojila bronzanu medalju, što je fantastičan rezultat! Ipak, prognoze kažu da će teško ponoviti takav uspeh u Tokiju.

Izvor: MN Press

RASPORED:

Iako zvaničan raspored takmičenja nije objavljen, naslućuje se kako bi on trebalo da izgleda.

Džudo turnir će 24. jula otvoriti takmičari u najlakšim kategorijama (muškarci do 60, žene do 48 kilograma) i oni će već tog dana završiti takmičenje. Plan je da se svakog dana održavaju takmičenja u po jednoj kategoriji, pa bi takmičenje u džudou trebalo da bude gotovo do 30. jula.

Ako bude tako, Milicu Nikolić gledamo u subotu (24. jul), Maricu Perišić u ponedeljak (26. jul), Anju Obradović u utorak (27. jula), Nemanju Majdova u sredu (28. jul), a na kraju Aleksandra Kukolja u četvrtak, 29. jula! 

Džudistkinje i džudisti, srećno! Čekamo vaše medalje iz Tokija!