Udarali ga, on ih pobeđivao

HRVAT GA DIVLJAČKI UDARIO, FILIPOVIĆ SE OSVETIO GOLOM UZ TRI PRSTA: Krvav se vratio da pobedi i da Dobud to dobro vidi!

Autor Mladen Šolak

Karijera kapitena "zlatnih delfina" u reprezentaciji prožeta je velikim pobedama, istorijskim golovima, ali i žestokim udarcima rivala. Ovaj je ostao upamćen po brutalnosti, ali i po tome da se Filip ekspresno osvetio - golom i pobedom.

Izvor: Profimedia

Upravo završenu karijeru Filipa Filipovića (34) u reprezentaciji Srbije obeležili su istorijski uspesi, nezaboravni golovi, olimpijska, svetska i evropska zlata... Ali i ogromne borbe koje je vodio sa protivnicima.

Oni sa boljim pamćenjem sigurno nisu zaboravili duel Srbije i Hrvatske na Evropskom prvenstvu 2012. u Ajndhovenu, kada mu je centar "barakuda" Nikša Dobud zadao žestoki udarac preko vode i povredio ga po licu.

Suočen sa porazom, Dobud je snažno udario Filipa, rasekao ga, a "delfini" su ostali pribrani i pobedili. Trener Dejan Stanojević vodio je ekipu umesto tada isključenog Dejana Udovičića i smirivao je momke posle tog uznemirujućeg udarca: "Nema udaranja, nema provokacija, hajde da damo gol".

Do kraja je konačan rezultat postavio upravo Filipović, pogodivši iz penala za 15:12, a ostao je upamćen njegov gest nakon toga, kada je dao gol, pokazao tri prsta, pa podigao kažiprst u pravcu Nikše Dobuda.

Posle meča, Hrvat nije hteo da se izvini srpskom asu.

"Bilo je provokacija, ali to treba da ostane u bazenu između nas. Filipović nije ništa dobio što nije tražio. Zaista mi je krivo i zato se izvinjavam mojoj ekipi. Sve je ispalo smešno i bezveze se digla cela pompa. Nisam kontaktirao sa Filipovićem posle utakmice i to ni ne želim", rekao je Dobud tada, a preneo "Jutarnji list".

Hrvatska je tog leta osvojila zlato na Olimpijskim igrama, Filipović je sa saigračima stavio bronzu oko vrata i nastavio da se izgrađuje u lidera najvećeg vaterpolo tima u istoriji.

Italijan mu slomio vilicu

U leto 2007. na sparingu sa Italijanima rival Skoti-Galeta slomio mu je vilicu, posle čega je Filipović operisan i posle mesec dana je bio sa ekipom na Svetskoj ligi - na sopstvenu odgovornost.

Sa druge strane, Dobud je i nekoliko godina posle toga pokazao svoju mračnu stranu, pa je nastupajući za Jug protiv Partizana na Banjici divljački udario vaterpolistu crno-belih Marka Manojlovića i zbog toga čak bio kažnjen - i novčano i izbacivanjem iz ekipe. Iako je bio kapiten i najbolje plaćeni igrač kluba!

"Prošle godine u ovo doba, potpisali smo novi četvorogodišnji ugovor sa Nikšom Dobudom, čime je postao najplaćeniji igrač Juga, što svakako i zaslužuje svojom igrom. Iako ima vrhunske igračke predispozicije, svojim ponašanjem u bazenu i van njega ne opravdava ulogu kapitena - vođe ekipe. Zbog izrazito nesportskog i opasnog čina u Beogradu, čime je naštetio ne samo sebi i ekipi, nego i ugledu kluba, oduzima mu se kapitenska traka i novčano je kažnjen u skladu sa Pravilnikom kluba. Zbog višestrukog ponašanja koje ne odgovara prvotimcu Juga, udaljava se iz prve ekipe i pridružuje se radu sa juniorima", tada je saopštio hrvatski velikan.

Godinu kasnije, u toku 2015, Dobud je suspendovan na četiri godine zbog izbegavanja doping testa, a sportu se vratio 2019. u Pro Reku, za koji i sada nastupa. Prošle jeseni nakratko se posle pola decenije vratio u reprezentaciju sa 35 godina, ali nije imao mesto u Tokiju, gde je Hrvatska zauzela peto mesto.

Filip Filipović
Izvor: MN Press

Za to vreme, Filipović je u Japanu doživeo možda i najlepši gol u reprezentaciji, kada je "bombom" u završnici polufinala srušio Španiju i uveo Srbiju u finale, u kojem je preko Grčke osvojeno drugo uzastopno zlato za našu zemlju.

Filip je završio onako kako je i decenijama igrao za reprezentaciju - šampionski.