Nestvarno!

IGRAJU ZA SVETSKU TITULU, A VEĆ SU REKORDERI - ŠAH NIKADA NIJE VIDEO OVAKVU PARTIJU: Norvežanin i Rus igrali OSAM SATI!

Autor Dušan Ninković

Dvojica najboljih šahista današnjice postavili rekord po broju poteza u meču za svetsku titulu.

Izvor: Youtube/Magnus Carlsen/printscreen

Dvojica najboljih šahista današnjice već čitavu nedelju bore se za svetsku titulu i rezultat je skoro pa izjednačen. Nakon što je prvih pet partija završeno podelom bodova, Magnus Karlsen (31) je u šestoj uspeo da savlada Jana Nepomnjaščnog (31) i stigne do prednosti - 3,5:2,5!

Pored toga što će Norvežanin ovu partiju dugo pamtiti jer mu je donela dragoceni bod, ona će ući u istoriju i kao najduža u istoriji borbi za svetsku titulu u šahu.

Norvežanin i Rus su tokom šeste partije velikog finala povukli čak 136 poteza, što je za 12 poteza više od dosadašnjeg rekorda! Od 1886. godine, kada je pod okriljem FIDE zvanično počelo da se računa ko je svetski šampion, nijedna partija za titulu nije trajala ovako dugo.

Magnus i Jan su igrali preko sedam sati u kontinuitetu, a Norvežanin je uspeo da upiše prvi pobedu u ovom okršaju. On je iskoristio brojčanu prednost, pa je dobrim korišćenjem pešaka, uz podršku lovca i konja nadjačao damu koja je trebalo da bude najveći adut izazivača za titulu.

Nepomnjaščni je trenutni rangiran kao peti šahista sveta, ali je na turniru izazivača upisao trijumf, što mu je donelo priliku da se protiv Karlsena, koji je dugogodišnji šampion bori za titulu. Trenutno gubi, ali je u prvih pet partija prikazao odličnu igru i često bio bliži pobedi od čoveka koji je na svetskom tronu u kontinuitetu od 2013. godine!

Borba za šampiona sveta trajaće 14 partija, odnosno sve do 14. decembra. Ukoliko rezultat tada bude nerešen, narednog dana igraće se odlučujući meč za titulu, a zatim sledi svečano zatvaranje događaja koji je počeo svečanom ceremonijom još 24. novembra.

Tagovi