Preterala

SKANDAL! UKRAJINSKA PLIVAČICA JAVNO GAZILA RUSKU ZASTAVU: Šampionka pobegla sa Krima, a sad hoće da ponizi Rusiju! FOTO

Autor Nikola Lalović

Jedna slika izazvala je pravu buru.

Izvor: Instagram/screenshot/viktoriagunes

Viktorija Solnceva sada se zove Viktorija Zejnep Guneš. Nekada je plivala za Ukrajinu, ali je onda 2014. godine pobegla od rata i našla utočište u Turskoj. Te 2014. se buduća evropska juniorska šampionka našla baš na Krimu kada su nemiri krenuli.

Bila je na trening kampu na Jalti, a onda je ruska vojska na Krimu krenula u operacije i odmah je sa porodicom odlučila da pobegne iz rodne države. A Turci su spremno čekali. 

"Bili smo na Jalti kada su Rusi došli i jako smo se uplašili. Odmah smo se vratili u Poltavu, gde smo živeli i spakovali smo stvari. Preko Kijeva smo došli u Istanbul, sve se to desilo za tri dana. A kasnije smo saznali i da je bazen u kom sam plivala u Kijevu bio radioaktivan", otkrila je ona.

Na Svetskom prvenstvu za juniore 2015. godine u Singapuru je osvojila četiri zlata, ali pod novim imenom i pod zastavom Turske. Ipak korene nije zaboravila, pa se sada 23-godišnja evropska šampionka na 400 metara mešovito više puta oglašavala o ratu u Ukrajini.

Ono što je izazvalo pravi skandal je jedan njen stori na instagramu na kome gazi rusku zastavu. Ovo je ta slika:

Izvor: Instagram/screenshot/viktoriagunes

A sada se tim povodom oglasila i Rusija, tj. ministar za sport Dmitri Švišev koji je apelovao na FINA reaguje i kazni sada tursku plivačicu zbog ovakvog gesta. 

"Ovo je zaista odvratno. Želeo bih da verujem da će Međunarodna plivačka federacija, ali i ostale relevantne organizacije, kazniti sportistkinju za ovakvo ponašanje. Naši sportisti su kažnjeni za svoje stavove, a ovde imamo pravi izliv nacionalizma prema jednoj državi. Ovakve provokacije morale bi da budu kažnjavane bez obzira kojoj su državi upućene i koju zemlju predstavlja sportista koji ih čini. Mislim da bi naš savez morao da se obrati FINA sa zahtevom da se ovaj slučaj detaljno istraži", rekao je Šviščev.