Šta se dešava?

UŽAS - IRANKA NESTALA, VEĆ SU JE ODVELI U ZATVOR? Nastup bez hidžaba, šansa za OI i telefon bez signala!

Autor Dušan Ninković

Sportistkinja koja je pokušavala da ispuni olimpijsku normu napravila je prestup koji se u Iranu ne toleriše.

Izvor: Instagram/elnaz.rekabi/printscreen

Iranska sportistkinja Elnaz Rekabi (33) pokušavala je na takmičenju u Južnoj Koreji da ispuni normu u sportskom penjanju za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, a to je radila bez hidžaba! Zbog toga joj u rodnoj zemlji preti zatvorska kazna, a po informacijama koje stižu iz Azije, Elnaz se trenutno vodi kao nestala i njen telefon ne daje nikakav signal!

Podsećamo, nakon što je policija ubila Mašu Amini (22), žene u Iranu podigle su glas. One su počele da skidaju i spaljuju tkaninu koja im je pokrivala kosu, a mnogo njih je i odseklo nekoliko pramenova u znak protesta. Između ostalog, proteste protiv oštrih verskih pravila podržali su najbolji fudbaler u istoriji ove zemlje Ali Dei, kao i najbolji fudbaler kojeg Iran trenutno ima - Sardar Azmun.

Oni su stali na stranu žena koje se na ulicama bore za svoja prava, a ostaje da se vidi da li je Elnaz namerno nastupila bez hidžaba kao vid podrške ili je to bio samo splet okolnosti. U jednoj od izjava koje su se pojave i pripisuju se njoj navodi se da je ovo bio nesporazum i da joj je hidžab spao sa glave jer je iznenada pozvana da nastupi pa nije imala mnogo vremena za pripremu pred penjanje, prenosi "BBC Persian". Ovo je Elnaz:

Za sada je teško proveriti da li je Rekabi stvarno to tvrdila jer se prethodnih dana verovalo da je Elnaz nestala! Ona se nakon takmičenja u Seulu oglasila i potvrdila da se vraća u Iran, a od tada nema nikakvih informacija o tome gde se nalazi sem izjave o samom takmičenju. Navodno, njen telefon zaplenjen je čim je stigla u rodnu zemlju, a preti joj i zatvorska kazna. Po informacijama sajta "IranWire" nakon javljanja u ambasadu i leta u Iran direktno sa aerodroma biće prebačena u zatvor Evin, gde će sačekati suđenje zbog nastupa tokom kojeg nije pokrila kosu.