Istorija

RED BUL OSVOJIO TITULU ZA PREMINULOG GAZDU: DIDI, OVO JE ZA TEBE! Čekao DEVET godina, uspeli su dan posle njegove smrti

Autor Mladen Šolak

Red Bul osvojio titulu Formule 1 posle skoro decenije, pa se odmah setio pokojnog vlasnika.

Izvor: Profimedia

As Red Bula Maks Ferstapen pobedio je u trci za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država, čime je njegov tim osvojio prvu titulu u konkurenciji konstruktora od 2013. godine. Taj uspeh ostvario je dan nakon smrti gazde, legendarnog Ditriha Matušica, koji je stvorio imperiju Red Bula - i to ne samo u Formuli 1. On je imao ambiciju da od posrnulog Jaguara napravi šampionsku franšizu i u tome je uspeo, što je pokazala i ova titula, peta u istoriji tima Red Bul Rejsing.

Ferstapen, koji je na prošloj trci osvojio drugu titulu u nizu, na stazi u Ostinu ostvario je 33. trijumf u karijeri i 13. ove sezone, čime se izjednačio sa legendarnim Nemcima Mihaelom Šumaherom i Sebastijanom Fetelom, koji su takođe toliko puta trijumfovali u jednoj sezoni. Priliku da nadogradi taj nezaboravni rezultat imaće u preostale tri trke - u Meksiku 30. oktobra, u Brazilu 13. novembra i u Abu Dabiju 20. novembra, na "zatvaranju" takmičarske 2022.

Drugoplasirani u SAD bio je Luis Hamilton iz Mercedesa, trećeplasirani je bio Šarl Lekler iz Ferarija, a četvrti je bio drugi vozač Red Bula, Serhio Peres. Džordž Rasel iz Mercedesa je bio peti, sa dodatnim bodom za najbrži krug.

Kada je u pitanju generalni plasman, Ferstapen je prvi sa 391 bodom, Lekler je drugi sa 267, a Peres treći sa 265, dok je u konkurenciji konstruktora Red Bul dominantni prvak sa 656 poena ispred drugoplasiranog Ferarija, koji pri kraju svoje turbulentne sezone ima 469 bodova. U borbi sa moćnim austrijskim timom "Skuderija" nije imala šansu. A i taj uspeh je sa večnim Matešicevim pečatom.