SREĆNO!

RASPORED SPORTSKIH DOGAĐAJA U 2023: Svetska prvenstva od januara do decembra - navijaćemo za naše CELE GODINE!

Autor Mladen Šolak

Pročitajte kompletan raspored sportskih događaja u godini koja je nastupila ovog jutra.

Izvor: MN Press/Profimedia

Pred srpskim sportistima je uzbudljiva godina i nadamo se - uspešna! Biće veliki broj izazova za naše reprezentacije, pojedinačne takmičare i nadamo se da ćemo sa zadovoljstvom svoditi utiske za 12 meseci, kada se budemo osvrtali na sve što su uradili. Nadamo se da ćemo Ivanu Vuletu gledati u borbi za dva velika zlata, a navijaćemo i za košarkašice i košarkaše, rukometaše i rukometašice, vaterpolisti kreću u novi ciklus sa selektorom Urošem Stevanovićem, fudbaleri počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, odbojkaši i odbojkašice na teren će u avgustu...

Pročitajte šta nas očekuje od sporta u 2023. godini:

Januar

Svetsko prvenstvo u rukometu, 11-29. januara: Prva reprezentacija Srbije koja će igrati veliko takmičenje u 2022. biće izabranici selektora Tonija Đerone. Oni će u Poljskoj, koja je domaćin zajedno sa Švedskom, pokušati da "bljesnu" pod vođstvom španskog stručnjaka koji je "oživeo" naš tim prethodnih godina. Nadamo se da je došlo vreme i za iskorak na najvećoj sceni.

Australijan open, 16 - 29. januar: Posle godine odsustva sa turnira, Novak Đoković vraća se na grend slem na kojem je osvojio čak devet titula. Prošle godine je u Melburnu zatvaran i lišavan slobode, a sada se slobodno kreće i spreman je da osvoji jubilarnu desetu titulu, kojom bi se izjednačio sa Rafaelom Nadalom na "večnoj listi" sa po 21 osvojenim grend slem peharom

Mart

Evropsko prvenstvo u atletici u dvorani, 2-5. mart: Prvo veliko atletsko takmičenje biće održano tokom proleća, u dvorani "Atakoj Atletiks", odakle se nadamo dobrim vestima o našim sportistima. Ivana je u dvorani tri puta postajala prvakinja Evrope, a pre dve godine zbog povrede je morala da propusti Torino. Sada se nadamo da će najbolja srpska sportistkinja opet biti spremna da nastupi.

Početak kvalifikacija fudbalera za Evropsko prvenstvo 2024: Utakmicama protiv Litvanije (24. marta) i Crne Gore (27. marta), reprezentativci Srbije počeće učešće u kvalifikacijama za turnir na kojem ih svi očekujemo. EURO je takmičenje na kojem naš tim nije igrao od 2000. godine i u grupi sa Mađarskom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanija bila bi senzacija ako se naš tim ne bi kvalifikovao, s obzirom na to da direktno po dve reprezentacije idu na završni turnir. Kvalifikacije će trajati godinu dana i poznat je kompletan raspored orlova. Igraće i u junu, septembru, oktobru i novembru.

Maj

Rolan garos, 28. maj - 11. jun: Rafael Nadal preuzeo je prošle sezone titulu od Noleta i vratio se na pariski tron. Srbin je jedini koji je dva puta osvojio Otvoreno prvenstvo Francuske od kada je Nadal 2006. uspostavio dominaciju. Na tom turniru odigrali su neke od svojih najvećih međusobnih duela - da li će ceo svet i ovog proleća stati zbog njih dvojice u Parizu?

Jun

Evropsko prvenstvo za košarkašice, 15-25. jun: Nadamo se da će nas izabranice Marine Maljković uvesti u uzbudljivo leto učešćem na Eurobasketu čiji su domaćini Izrael i Slovenija. Pred našim devojkama su još dve bitne utakmice kvalifikacija, protiv Hrvatske (9. februara) i Bugarske (12. februara). Trijumfi u tim mečevima značili bi i vizu za naše košarkašice za kontinentalni turnir.

Jul

Vimbldon, 3-16. jul: Novak Đoković vratiće se ovog leta na najčuveniji grend slem, na koji stiže kao šampion i kao četvorostruki uzastopni osvajač. Nole bi ove godine mogao da napadne rekord Rodžera Federera, osmostrukog šampiona u Londonu. Srbin trenutno ima sedam pehara u svojoj kolekciji.

Svetsko prvenstvo za vaterpoliste, 14-30. jul: Pod vođstvom novog selektora Uroša Stevanovića zlatni "delfini" odigraće prvi turnir u Japanu, na turniru koji je već dva puta odlagan, ali sada bi konačno trebalo da bude održan. Naša reprezentacija osvojila je u tom gradu 2001. srebro, a sada se nadamo da će naš tim za početak da se vrati u polufinale velikog turnira, posle loših, pa i razočaravajućih nastupa posle osvajanja zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Avgust

Evropsko prvenstvo za odbojkašice, 15. avgust - 3. septembar: Avgust će imati intenzitet olimpijskih igara kada su u pitanju naši sportisti, a sve će pokrenuti odbojkašice pod vođstvom novog selektora, Đovanija Gvidetija. Turnir će biti održan u četiri zemlje - u Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Estoniji.

Svetsko prvenstvo u atletici na otvorenom, 19-27. avgust: Mađarska će biti centar svetske atletike krajem leta. Na tamošnjem nacionalnom atletskom centru održaće se takmičenje na kojem će i naši sportisti, na čelu sa Ivanom Vuletom, pokušati da na oko 400 kilometara od svoje zemlje ostvare rezultat za pamćenje.

Svetsko prvenstvo za košarkaše, 25. avgust - 10. septembar: Očekujemo da naše "orlove" vidimo i ove godine u Aziji, gde će Mundobasket biti održan u tri države, u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. Pre četiri godine naš tim nije dobro prošao u Kini, jer je ispao u četvrtfinalu, a ovog puta se nadamo da će put Srbije na taj kontinent biti uspešniji.

US Open, od 28. avgusta do 10. septembra: Novaku Đokoviću bilo je zabranjeno da prošlog leta uđe u Ameriku jer je nevakcinisan. On je ostao pri svom stavu da ne želi vakcinu i tako nije otputovao na turnir na kojem je tri puta bio šampion. Da li će ove godine podići četvrti put pehar u Njujorku?

Evropsko prvenstvo za odbojkaše, 28. avgust - 16. septembar: Izabranici Igora Kolakovića nastupiće u borbi za kontinentalno zlato na turniru koji će organizovati četiri zemlje - Italija (sa kojom smo u grupi), Bugarska, Severna Makedonija i Izrael. Pre dve godine naš tim bio je tako blizu medalje, ali je posle plasmana u polufinale u Poljskoj izgubio od Italije, pa Poljske, osvojivši u tim mečevima samo set. Nadamo se da će ovog puta biti snage i za još bolji rezultat.

Novembar

Svetsko prvenstvo za rukometašice, 30. novembar - 17. decembar: Borba za titulu prvakinja sveta biće vođena u Skandinaviji, u tri zemlje (Danska, Norveška i Švedska). Nadamo se daće naše reprezentativke, izabranice selektora Uroša Bregara, osvojiti vizu za turnir u dvomeču protiv Turske u aprilu.