ŠOK

HRVATI NA TAPETU ZBOG NAMEŠTANJA UTAKMICA! EHF se oglasio posle skandala: "Mi smo dostavili sve OBAVEŠTAJNIM službama"

Autor Petar Đukanović

Oglasio se i EHF nakon izveštaja o 26 nameštenih utakmica.

Izvor: Arena /Printscreen

Stigao je i odgovor EHF-a oko nameštenih utakmica! "Sportradar", firma koja se bavi otkrivanjem sumnjivih utakmica u sportu, je još 2018. dostavio EHF - uizveštaj o 26 nameštenihutakmicama u najboljim rukometnim ligama sveta. Sada je taj izveštaj analizirala danska televizija "Tv2sport" koja tvrdi da postoje nedvosmislene indicije da su sudije grubo kršile pravila igre i na taj način nameštale utakmice. Među glavnim osumnjičenim našli su se arbitri iz regiona, Hvati Matija Gubica i Boris Milošević i makedonske sudije Gjorgi Načevski i Slave Nikolov.

Nakon skandala koji potresa rukomet u tokuSvetskog prvenstva u Poljskoj i Švedskoj oglasio se i EHF koji tvrdi da nakon analiziranja utakmica nema ništa sporno što bi pokrenulo sudski postupak: "Prema saznanjima EHF-a, dosadašnja policijska istraga nije dala rezultata, a nagađanja i spekulacije su ostali nedokazane", napominje evropska kuća rukometa.

"EHF-ove vlastite analize utakmica sa sportskog gledišta u to vreme nisu donele nikakve dokaze koji bi opravdali pokretanje sudskog postupka" nastavlja se izveštaj u kome se napominje da je Evropska rukometna federacija automatski po primanju izveštaja 2018. od "Sportradara" isti prosledila nadležnim službama.

"EHF je po primanju izveštaja u decembru 2018. odmah prosledila dokumentaciju s kojom raspolaže nadležnim telima, tačnije jedinici za sportski integritet, u sklopu organizacije za organizovani kriminal. Tačnije austrijskim saveznim kriminalističko-obaveštajnim službama, kako bi se sve potrebne istrage na nacionalnom i međunarodnom nivou mogle odmah pokrenuti", napominje se u izvreštaju. Na samom kraju čelnici EHF zatvaraju ovaj slučaj rečima: "Sudije nisu suspendovane jer ni policija ni EHF nisu utvrdili našli razloge za takve rigorozne korake".

Jasno je da Evropska rukometna federacija želi da se ogradi od svih skandala dok je u toku Svetsko prvenstvo, a ovim dokumentom smiruju situaciju bar do kraja turnira na kome je finale zakazano za 29. januar. Srbija svoj drugi meč u grupi E igra 15. 1. od 18.00 protiv Nemačke, "orlovi" su na otvaranju prvenstva prilično lako i ubedljivo savladali Alžir rezultatom 36:27.

Ovo su hrvatski arbitri Matija Gubica i Boris Milošević, sudili su meč Nemačke i Katara na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu: