Ostali sportovi

SRBIJA OVOG LETA BEZ DUŠANA MANDIĆA! Vasović: Nije fizički i psihički spreman posle svega

Autor Mladen Šolak

Srpski olimpijski šampion najavio da neće biti deo "A" selekcije u predolimpjiskoj godini.

Izvor: RTS/screenshot

Reprezentacija Srbije ovog leta neće računati na Dušana Mandića, dvostrukog olimpijskog šampiona i svog najboljeg igrača. On je posle burnog rastanka sa Novim Beogradom i selidbe u Ferencvaroš pismom obavestio selektora Uroša Stevanovića da neće biti u stanju da nastupa za Srbiju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024, na Svetskom kupu u Los Anđelesu i na Svetskom prvenstvu u Japanu.

Mandić nije na pripremama i na sopstveni zahtev oslobođen je svih akcija ovog leta. On je još ranije napisao pismo u kojem kaže, da posle svega što se događalo, nije ni fizički ni psihički spreman za napore koje traže takmičenja u Istanbulu, Los Anđelesu i Fukuoki. Dodao je da je spreman da se posle toga stavi na raspolaganje selektoru za sve što nas čeka u narednoj godini. Prihvatili smo i idemo dalje", rekao je predsednik Stručnog saveta Vaterpolo saveza Srbije Jugoslav Vasović u podkastu "Pod kapicom".

Prvo takmičenje "delfini" će imati već od 24. juna, kada će igrati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo sledeće godine. Kvalifikacije će biti odigrane u Turskoj, a uz domaćina rival našem timu biće Slovačka i Velika Britanija. Pobednik grupe izboriće se sigurno za plasman, a drugoplasirani će se plasirati iz tri od četiri grupe i samo najneuspešniji među drugoplasiranima neće igrati na Evropskom prvenstvu u Izraelu sledećeg januara.

Svetski kup biće potom odigran od 30. juna do 2. jula i "delfini" će u četvrtfinalu igrati protiv domaćina, reprezentacije Sjedinjenih Država. Potom će Stevanovićevi izabranici od 14. do 30. jula učestvovati na Svetskom prvenstvu u Fukuoki.

Mandić je još od marta van ekipe Novog Beograda nakon odluke kluba da bude prebačen na treninge drugog tima, za šta je on više puta naglašavao da nema razloga, niti da mu je odluka obrazložena. On je član "A" reprezentacije duže od 10 godina, dao je veliki doprinos osvajanju najsjajnijih odličja, ali ove godine će Srbija morati da krene ispočetka bez njega, a on će se vratiti u olimpijskoj 2024. godini.