Ostali sportovi

TUŽNA DECENIJA BEZ NAJBOLJEG TIMA EVROPE: Srbin ih vodio do titula u Ligi šampiona, a onda su ih u Madridu UGASILI!

Autor Nikola Lalović

Pre tačno deset godina je posle nespretnog pokušaja da se spasi, umro Sijudad Real. Nekada najveći evropski tim se samo ugasio i već deceniju na njega postoji samo uspomena.

Izvor: Profimedia

 Na današnji dan pre tačno deset godina umrla je poslednja nada da jedan velikan neće umreti. Tog 9. jula 2013. godine zvanično je ugašen klub koji se tada zvao Atletiko Madrid, ali smo ga svi mnogo bolje znali pod imenom Sijudad Real.

Klub osnovan 1983. godine u Sijudad Realu, gradiću južno od Madrida i Toleda, a severno od Granade, izdržao je 30 godina, ali je za to vreme ispisao slavne stranice istoriju. Ekipa je početkom dvehiljaditih godina bila najveća rukometna sila Evrope u tada neverovatnoj Asobal ligi koja je bila ubedljivo najjača na svetu.

Osvojeno je pet titula u domaćem prvenstvu, tri Kupa kralja i tri Superkupa Španije, ali se najviše pamte uspesi u Ligi šampiona. Španski klub je tri puta osvajao LŠ i to u sezonama 2005/06, 07/08 I 08/09, a sva tri puta je u sastavu bio Arpad Šterbik. Jedan od najboljih golmana u istoriji je verovatno i najveća legenda kluba pošto je nastupao za Sijudad Real od 2004. do 2011. godine i za to vreme osvojio četiri titule prvaka Španije i tri Lige šampiona. 

Kada je 2008. godine udarila Svetska ekonomska kriza, Španija je bila jedna od država koje su bile najteže pogođene, a u samoj Španiji je najviše stradao rukomet. Ugašeni su i drugi slavni klubovi poput čuvenog Portland San Antonija, ali je odlazak Sijudad Reala najviše boleo. Probano je 2011. da se ekipa prebaci u Madrid, obuče u crveno-bele boje Atletika i promeni ime u Atletiko Madrid, ali je taj loše smišljeni eksperiment trajao samo dve godine. 

Tokom godina od igrača iz regiona za Sijudad Real su nastupali Kiril Lazarov, Mirza Džomba, Petar Metličić, Uroš Zorman, Aleš Pajovič, a možda najveće ime u istoriji je bio Talant Dušebajev koji je tu završio igračku i počeo trenersku karijeru. Dres Sijudad Reala nosili su Sehrei Rutenka, Sergej Pogorelov, pa onda niz Danaca poput Torsterna Lena i Klausa Melera Jabobsena i Kristijana Hjerminda, kao i Luk Abalo i Žerom Fernandez iz Francuske. Špance koji su nosili dres Sijudada, a da su bili vrhunski igrači, teško je i nabrojati: Ćemu Rodrigeza, Hoana Kaneljasa, Ikera Romera, Anhela Hermidu, Đordija Nunjeza, Havijera Hobradosa...

Tri godine je ovaj klub od 2000. do 2003. godine trenirao Veselin Vujović, a nakon gašenja Sijudad Reala i Portland San Antonija Barselona je dobila autoput ka titulama, ne samo u Španiji nego i u Evropi. Od tada dominiraju, ali i dalje se svi sećaju zlatnog doba Asobala i velikih mečeva koje smo gledali početkom dvehiljaditih. 

BONUS VIDEO: