Au, kako je krenulo!

BRUKA NA ČETIRI SKAKAONICE: Šampion se žestoko izblamirao, a Kos napravio čudo!

Autor Nikola Lalović

Počela je Novogodišnja turneja, a u Obersdorfu smo odmah bili svedoci neverovatnih skokova, ali i jednog šokantnog rezultata!

Izvor: Eibner-Pressefoto/Memmler / imago sportfotodienst / Profimedia

Već sada posle prvog takmičenja na Četiri skakaonice znamo da ćemo imati novog pobednika! Razlog za to je očajan skok prošlogodišnjeg pobednika Halvora Egnera Graneruda koji je bio 48. i ispao je već posle prve serije! Njega je u duelu pobedio Italijan Đovani Bresadola koji je bio ubedljivo najgori skakač koji je dospeo do druge serije.

"Osećam se prazno, teško mi je da to prihvatim. Ovo je bila šansa da uradim nešto od ove sezone, ali več sada na polovini prvog takmičenja sam izgubio šanse da bilo tša ozbiljno uradim", rekao je Granderud posle ispadanja u prvoj seriji

Svoju šestu pobedu u karijeri ostvario je drugoplasirani u generalnom plasmanu Andreas Velinger koji je ukupnoiimao 309,3 poena, što je bilo tri poena više od drugoplasiranog Rjojua Kobajašija, a treći Štefan Kraft je bio jako daleko. Najbolje skokove dana imali su sa po 139,5 metara Velinger u prvoj seriji i Lovro Kos u drugoj.

Slovenac Lovro Kos je napravio pravo čudo i uspeo je da sa sjajnim nastupom u drugoj seriji popravi plasman za devet mesta i da dogura do četvrtog mesta. A sjajno je skočio u drugoj seriji i Peter Prevc i popravio svoj plasman za tri mesta i našao se na devetom mestu.

Izvor: Profimedia/IMAGO

Prve poene ove sezone je osvojio Roman Kudelka što su bili i prvi poeni za Češku ove godine, a istoriju je ispisao Simon Aman sa 25. nastupom na Novogodišnjoj turneji. Na kraju je bio 19. a podbacili su David Kibacki, Pjotr Žila i Štefan Laje koji su redom bili ispod 20. mesta. Sledeće takmičenje je na programu već u nedelju kada su na rpogramu kvalifikacije za Garmiš-Partenkirhen, a za bodove se skače u 2024.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Andreas Goldberger Planica
Izvor: Youtube/vychlazenejgambac4