Jasan i glasan

"NAJVEĆI SRPSKI USPEH, A TOLIKO GA OSPORAVAMO!" Momir pozvao na odgovornost: Vidite igrače, to je TRAGIČNO za njih!

Autor Nikola Lalović

Momir Ilić je nakon poraza od Mađarske analizirao ne samo slabe tačke igre našeg tima već je govorio i o viziji i budućnosti srpskog rukometa.

Izvor: Arena sport 3 Premium

Srbija je samo u teoriji ostala sa šansama da zaigra u drugoj fazi Evropskog prvenstva nakon što je naš tim poražen u meču drugog kola grupne faze sa Mađarskom. Jedan od najboljih poznavalaca mađarskog rukometa, trener Vespreema Momir Ilić, analizirao je razloge našeg poraza gostujući na "Areni sport". Osim što je istakao pojedince koji su podbacili, on je naglasio i šta je sve sistemski problematično u srpskom rukometu.

Kao predvodnik generacije koja je 2012. godine osvojila poslednju medalju za ovaj sport u Srbiji istakao je da se taj uspeh lako zaboravio i omalovažio. A o tome je pričao i u MONDO priči na desetu godišnjicu uspeha.

"Ta medalja je bila toliko osporavana, a to je najveći uspeh srpskog rukometa. Mi tu moramo da imamo jako veliku odgovornost!", počeo je on, pa objasnio: "Čuo sam jednu jako dobru rečenicu mojih igrača koji u Vespremu kažu da: 'Mi imamo odgovornost da igramo za reprezentaciju za buduće generacije.' Jer te 2012. ako pogledamo - Kos, Zečević. Petrić, Trnavac oni su svi motivisani tim rezultatima krenuli da igraju rukomet. To je najveća stvar, to je naša odgovornost."

Što se tiče krovne organizacije ona mora da radi na omasovljenju i gajenju sporta, a sa igračke strane nema problema sa motivacijom. Ona je možda čak u našem slučaju i preterana. 

"Rukometni savez mora da bude odgovoran za buduće generacije, igrači koji dolaze da igraju za reprezentaciju su neverovatno motivisani. Vidite njihovo tragično doživljavanje jednog izgubljenog boda protiv Islanda. To je ono što malo boli. Iskreno vraćam se na tu sliku da je ta medalja toliko osporavana, a sada kada pogledamo to je najveći uspeh srpskog rukometa", naglasio je Momir Ilić.

Sada je pred nama meč sa Crnom Gorom gde nam je potrebna pobeda od dva gola razlike da bismo imali šansu da se plasiramo u drugi krug. Ali da bi se to desilo neophodno je da zaboravimo šta se do sada desilo u Nemačkoj.

"Najbitnije je sada da se vratimo, mislim da imamo šanse. Crna Gora igra fantastično, oni su uvek tu do kraja, to će biti jako teško. Bitno je da se vratimo mentalno, da odigramo tu utakmicu, a ostalo od nas ne zavisi. Mislim da smo kvalitetniji od Crne Gore, ali da vidimo kako ćemo da se oporavimo. Mislim da je sve bitno protiv Crne Gore, mislim da je Crna Gora jako motivisana protiv nas, imaju jednog golmana koji je jako dobar, brani odlično u Bundesligi tako da u toj utakmici moramo da se držimo onog što je nama dobro, a to je dobra odbrana, ali da budemo mnogo bolji što se tiče napada", analizirao je Ilić.

Videli smo da se selektor Toni Đerona odlučio da protiv selekcije Mađarske ne skine Uroša Kojadinovića i Miloša Kosa, naša dva najtalentovanija rukometaša. "Jedan detalj, vizija. Šta želimo, gde želimo da idemo. Da li želimo da idemo sa ovim timom ili da ubacujemo mlade igrače, juniorske reprezentativce kao što je Kos, kao što je Kojadinović, to sve mislim da polazi od saveza. Koju viziju, koji put imamo. Oni to moraju da zacrtaju, da li je to plasman na Olimpijske igre, da li je to kroz četiri godine razvoj mlađih igrača, sve to neko mora da postavi", naglasio je Ilić.

Ipak, gledano sa strane ulaganja i gajenja sporta, da li Srbija ima prava da išta očekuje od svoje rukometne reprezentacije? "Mi uvek postavljamo pitanje šta je realnost ove ekipe. To je ono što smo rekli da rukometni savez mora da ima jasnu viziju ekipe. Uzimajući u obzir da je 2012. najveći uspeh srpskog rukometa, mi 12 godina nismo imali mogućnosti ni blizu da dođemo do tih rezultata, nismo bili ni blizu da priđemo polufinalu ili finalu. Tada u tom trenutku se videla vizija da je Beograd cilj i osvajanje medalje. Sada ja ne vidim nikakve izjave, nikakve jasne vizije gde mi želimo da idemo."

Iako je izneo niz kritika na račun postavke tima pre svega u meču sa Mađarskom i istakao probleme pre svega u organizaciji napada, na kraju je Ilić pohvalio dosadašnji rad Španca na čelu nacionalnog tima Srbije Tonija Đerone.

"Naravno da je selektor Đerona motivisan i da želi da pobedi svaku utakmicu, naravno da i igrači to žele. Vidi se naravno iskorak i kvalitetan rad, to je neosporno. Mi moramo da budemo svesni koji je domet reprezentacije Srbije. Možemo svakog da dobijemo, ali možemo isto tako da izgubimo. Tako da ja iz ovog ugla stvarno ne mogu da budem shvatim šta je domet ove reprezentacije", završo je Ilić.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: