MONDO INTERVJU

NAJSPORIJI, A NAJBOLJI NA SVETU DOLAZI U SRBIJU! Intervju: Kažu star je, ne može on... A ne znaju ga!

Autor Nikola Lalović

Vojvodina igra meč za prolaz u Ligi Evrope, a Kadeten stiže sa legendom - Đoanom Kaneljasom na čelu! Kako zaustaviti majstora, ko još preti u ekipi iz Šafhauzena za MONDO je analizirao Stevan Kurbalija.

Izvor: Profimedia/IMAGO

"Voša apsolutno ima šanse da dobije ovu utakmicu", kaže u intervjuu za MONDOStevan Kurbalija! Nekadašnji pivot Crvene zvezde već 15 godina je u Švajcarskoj, prvo kao igrač Ciriha i Pfadi Vintertura, a potom i kao ključni čovek u razvoju mlađih kategorija verovatno najvećeg švajcarskog kluba. Sada, pred odlučujući meč Top 16 faze Lige Evrope u kome Vojvodina na punoj "Slanoj bari" od 20:45 dočekuje šampiona Švajcarske Kadeten on je najbolji mogući sagovornik. I veruje u srpski tim!

"Na leto će biti 15 godina tačno kako sam u Švajcarskoj, osam godina sam igrao, a onda sam na poziv prijatelja i predsednika kluba došao u Vintertur preuzeo rad sa juniorima i funkciju trenera druge ekipesa igračima do 23 godine. U poslednje tri godine sam se fokusirao i na prvi tim i sada od leta zvanično preuzimam funkciju pomoćnog trenera prvog tima i koordinatora svih mlađih kategorija", počinje Kurbalija, pa upoređuje situaciju u Švajcarskoj i Srbiji. Nije ni slično. "Što se tiče rada u Švajcarskoj i u Srbiji, teško je porediti. Ovde je ipak obrazovanje prvo šta se deci nameće. Rukomet je uvek sporedna stvar i ulaže se puno snage i energije da oni zavole taj sport onako kako smo ga mi voleli u detinjstvu. Druga stvar... Teško je naći neko pravo poređenje kada je jedan sistem ovako sređen kao u Švajcarskoj. Kad je do detalja isplaniran dan toj deci i gde sve funkciniše, gde nema otkazivanja treninga zbog nemanja struje, grejanja u hali ili nekog bitnijeg ko je ušao u taj termin. To je sve na vrhunskom nivou i predstavlja zadovoljstvo raditi u ovakvoj sredini. Sa druge strane mane su te što nisu dovoljno posvećeni, nisu dovoljno profesionalni."

Ipak, jedan čovek može da promeni sve. U ovoj slučaju to je Endi Šmid - dvostruki osvajač Bundeslige, pet puta najbolji igrač Bundeslige i od skora novi selektor nacionalnog tima.

"Poslednjih desetak godina se dešava blaga ekspanzija rukometa ovde sa pojavom Endija Šmida. On je identifikaciona figura švajcarskog, ali i evropskog i svetskog rukometa i sa njegovim usponom raslo je sve drugo. Drugi igrači su se odvažili da odu u inostranstvo mladi i sad imaju osam devet reprezentativaca koji igraju u Nemačkoj i od leta će ih biti još više. Tu ima nekih pomaka. Uložili su malo više sredstava u trenere, imaju po dva-tri profesionalna trenera u mlađim kategorijama koji se samo time bave i mogu da žive od toga. Jako je bitno što sada i drugi klubovi pokušavaju da iskopiraju taj sistem, ali je jako teško ovde naći takve ljude koji su spremni da se odreknu neke druge karijere za koju su se školovali da bi se posvetili samo rukometu. Ta eskpanzija raste, Andi Šmid je završio karijeru, postao je selektor i videćemo koliko će moći da se pliva na tom njegovom talasu", ističe Kurbalija.

DOBILI I SA REZERVAMA, MOGU TAKO SA SVAKIM!

Situacija u grupi je takva da je Flensburg prvi sa osam bodova, Silkeborg ima šest, Kadeten četiri, a Vojvodina dva boda. U prvom meču u švajcarskoj Kadeten je dobio crveno-bele 27:24 i sada šampion Srbije mora da savlada prvaka Švajcarske sa četiri gola razlike ako žele da prođu dalje. A ne ide im na ruku ni to što Kadeten ima ogromnu prednost u prvenstvu Švajcarske pa je mogao u poslednjem meču sa Kriensom u Lucernu da odmara Kaneljasa, Lira, Rikardsona...

"Dobili su tri razlike taj meč. Ovo je njima jako dominantana sezona što se tiče lige, možda i najdominantnija u poslednjih pet-šest godina. Sada, da li je to konkretno njihov kvalitet ili smo mi svi malo slabiji, može se gledati iz više uglova. Činjenica je da igraju dobro, da pobeđuju rutinski utakmice koje moraju da dobiju u prvenstvu. Imaju dva poraza u prvenstvu, jedan od nas i jedan od Ciriha. Što se tiče ove utakmice za vikend otišli su u Lucern i igrali su bez tri-četiri igrača tako da su ih odmarali. Poveli su igrače iz druge ekipe gde sam ja mislio da neće biti dobar rezutlat za njih. Ipak odigrali su dobro, odigrali su borbeno, Kriens se muči ove polusezone otkad je Andi Šmid objavio kraj karijere i otkad se drugi srednji bek povredio pred početak Evropskog prvenstva. Ispali su u kupu od drugoligaša, imali su još neke neplanirane poraze i oni sebe još traže u toj novoj formaciji", otkrio nam je Stevan Kurbalija.

Na prvom meču u Šafhauzenu imao je neke probleme sa povredama Kadeten, sada dolaze gotovo kompletni i potpuno odmorni i sa genijem na klučnoj bekovskog poziciji. 

"Kadeten je imao nekoliko povreda u prvom delu sezone, ali sada im fali samo desni bek Mađar Bartok koji je u septembru operisao koleno. Na njegovom mestu su doveli Martinovića iz Grčke, tu su se pojačali. Kanjeljas je odmarao, desno krilo Rikardson je odmarao ovu utakmicu, levo krilo Marvin Lir je odmarao, a golman Pilipović je ušao samo za sedmerac. Oni su svesno preskočili ovu utakmicu jer je prvenstvo manje više rešeno što se tiče pozicija pred plejof. Oni su prvi pa su prvi, Hrvoje Horvat je išao sa tim mišljenjem da sme da izgubi u Lucernu , ali su dobili i tu utakmicu. To pokazuje da oni imaju tu širinu, oni mogu svakog igrača da kompenzuju brzo. Jaki su na svim pozicijama i mogu svakoig protivnika da dobiju."

NAJSPORIJI, A NAJBOLJI NA SVETU!

Izvor: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gledao je srpski stručnjak i prvi meč u kome se Vojvodina dobro držala, ali usled velikog broja povreda pre svega u napadu nije bilo dovoljno kvaltietnih rešenja da se osvoje bodovi u Šafhauzenu. Kurbalijin Pfadi je dobio Kadeten 30:29 na svom terenu i on dobro zna šta bi moglo da iznenadi goste od 20:45.

"Siguran sam da će stručni štab sa Borisom Rojevićem spremiti dobro tu utakmicu. Znaju većinom vrline i mane Kadetena. Vojvodina je odigrala prvi meč solidno u odbrani, a u napadu je bilo premalo rešenja, previše povređenih igrača i onda je dosta toga palo na Barisa Puhovskog i na Petra Đorđića. Šafhauzen je to vremenom prepoznao tokom uitakmice i malo ih zatvorio. Tu su napravili razliku nekih lošijim napadima Vojvodine i golovima iz kontre. Mi mo ih malo iznenadili u toj utakmici u kojoj smo ih dobili sa različitim odbrambenim sistemima. Menjali smo i 3-2-1 i 5-1 i 6-0 u nekom trenutku tako da ih je to malo poremetilo", rekao je za MONDO Kurbalija.

Apsolutno najveća snaga tima od 2021. godine je 37-godišnji Đoan Kaneljas. Nekada lider Barselone, Sijudad Reala, Atletiko Madrida, HSV-a, Kila, Varadara i Pik Segeda našao je sjajno mesto za sebe u Švajcarskoj. Kad uspori igru - nezaustavljiv je!

"Najveća snaga je Kanjeljas koji igra najsporiji, a najbolji rukomet na svetu! Igrači koji ga ne znaju dobro potcenjuju ga. Ne može on tako spor, neće on...A on sa tom svojom sporošću sebi kupuje vreme za donošenje pravih odluka. Visok je, drži ruku visoko, jako ga je teško čuvati. tako da mora se biti agresivan i dati mu što manje vremena i prostora da razvije svoj stil igre, saradnju sa pivotmenom i ostalim bekovima", kaže naš sagovornik, pa ističe i još neke ključne igrače: "Takođe desno krilo Rikardson je prvi strelac ekipe. Trči kontre, kreće ranije, dosta je u ofsajdu. Skače iz malog ugla, šutira sedmerce... On je golgeter i brzo se unervozi ako nema svoje golove. Treba njega odseći u nekom momentu. To smo bar mi tako spremali, da mu ne damo da postigne lake golove na početku da bi se on unevrvozio, pa možda i iz toga dođe neki promašaj kad dođe u šansu da šutne. Treća najvažnija stavka je golman Pilipović. Njega ako ga razbrani protivnička ekipa on je stvarno čudesan na golu i veliki je faktor. Međutim imao je utakmica kad mu se dešavalo da u prvih 15-ak minuta ne pipne loptu i onda kod njega nastupi nervoza i to je onda mnogo lakše u napadu. To su neke tri tačke sa mog aspekta koje moraju da dođu da bi se dobio Kadeten".

Ipak ne igra šampionima Srbije samo pobeda, već će za prolazak dalje sa trećeg mesta u grupi da pobede sa četiri gola razlike. "Za ubedljivu pobedu trebaće malo i sreće, malo i sudijskog kriterijuma, da se dozvoli malo grublja igra jer Vojvodina voli da igra mušku, u meso. Sigurno da će im trebati i trčanje jer Šafhauzen ima jaku, veliku odbranu. Mislim da će morati malo da se i ubrza igra da ne bude sve na poziciju", analizira Kurbalija.

TEŠKO JE TO NAĆI BILO GDE NA SVETU!

Izvor: Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prošlu utakmicu se Vojvodina držala, a onda se videlo šta joj nedostaje. Dok je Kaneljas u laganom ritmu, svojim tempom dirigovao igrom Kadetena,ispovređivani Novosađani nisu mogli da uhvate ritam u napadu. 

"Upravo to, Kaneljas je ta ekstra klasa koju je jako teško naći danas na svetu. Broj titula koje je osvojio u karijeri, broj vrhunskih klubova u kojima je igrao pokazuju kakav je to u stvari igrač i on se samo prilagodio svom telu i sada tako igra da bi i dalje mogao da dominira. On je igrač koji u svakom trenutku drži utakmicu pod kontrolom. On zna da li je igrač manje ili više, koji je rezultat,,koji rezultat mu treba, zna koji igrač ima koliko isključenja, ko se nije zamenio... To su sve stvari koje trener može da vidi, ali je od velike pomoći kad igrač na terenu to može da vidi i prilagođava se tome i isporučuje. Mislim da zaustavljanjem njega će Vojvodina dobiti veliku šansu da dobije Kadeten i ipak su to godine koje on ima. Treba ga malo i umoriti, treba ga napadati kad ostane u odbrani, treba trčati dok je on igri da bi se on u nekom trenutku ili ranije zamenio ili izgubio koncentaciju zbog umora", smatra naš sagovornik. 

Na kraju zna se šta se očekuje. Sa jedne strane puna "Slana Bara" i granitna odbrana koja krasi ekipu Borisa Rojevića, a sa druge strane Hrvoje Horvat i igra sedam na šest! 

"Voša apsolutno ima šanse da dobije ovu utakmicu. Očekujem da će od starta krenuti sa agresivnom odbranom, da će pokazati Šafhauzenu šta ih čeka u Novom Sadu. Očekujem da će publika biti veliki faktor, što Šafhauzen nema na domaćim utakmicama. Siurno će Voši dati 10-20 odsto vetra u leđa jer je ovo za njih eliminaciona utakmica. Očekujem veliku borbu, očekujem da će trčati dobro i očekujem od Šafhauzena da će baš to pokušati da kontrolišu rezultat, da će da uspore igru, očekujem da igraju sedam na šest bez golmana da bi malo ubili agresivnost Vojvodine. Horvat je poznat po igri sedam na šest još iz vremena u Našicama. Tako da tipujem na pobedu Vojvodine, Ako Trnavac ponovi partije kakve je imao u zadnje vreme ili ako se razbrani Lučin, a oni ne razrabne Pilipovića. To će biti jedan faktor, golmani i sudijski kriterijum koji može biti dosta bitan u takvoj utakmici", završio je svoju priču za MONDO Stevan Kurbalija.

Od 20:45 igraće se ključni meč klupskog rukometa u Srbiji za 2024. godinu. Videli smo Silkeborg i Flensburg u Srbiji, Vojvodina je dovela Kirila Lazarova u Novi Sad, ali sada se nadamo nečemu što je delovalo nemoguće pre samo nekoliko godina - nokaut fazi Lige Evrope za šampiona Srbije!

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO: