Ostali sportovi

SPREMA LI SE JOŠ JEDNA DOSADA OD SEZONE? Maks Ferstapen "obesmislio" trke u Formuli 1!

Autor Milutin Vujičić

Neverovatno je koliko je Ferstapen u ovom trenutku dominantniji od svih ostalih vozača u Formuli 1.

Izvor: Eric Alonso/DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trostruki uzastopni šampion Formule 1 Maks Ferstapen nastavio je svoju dominaciju i u 2024. godini. Treći put ove sezone osvojio je "pol" poziciju, pa je posle trka u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, bio najbrži i u kvalifikacijama za Veliku nagradu Australije na kojoj će u nedelju rano ujutru (5.00) tražiti i treću pobedu u 2024.

Bio je brži 2,7 desetinki od Karlosa Sainca koji je bio odličan u svojim prvim kvalifikacijama ove sezone, posebno ako se uzme u obzir da je pre dve nedelje operisao slepo crevo. Treći kroz cilj prošao je još jedan Red Bul (Serhio Perez), a kraj njega u drugom redu je i Lando Noris iz Meklarena. Potom slede Šarl Lekler (Ferari), Oskar Pijastri (Meklaren), Džordž Rasel (Mercedes), Juki Cunoda (RB Honda Viza), Lens Strol (Aston Martin) i Fernando Alonso (Aston Martin).

Razočaranje je Luis Hamilton koji nije uspeo da prođe u "Q3" zbog Cunode, tako da će iz šestog reda, zajedno sa Aleksom Albonom (Vilijams), predvoditi drugih deset bolida u Australiji. Razočarao je i Danijel Rikardo koji na svojoj domaćoj stazi prvi put u karijeri nije prošao ni prvi krug kvalifikacija.


Videćemo da li će Ferstapen nastaviti svoju dominaciju i u samoj trci, a navijači Red Bula su već čuli nešto važnije - Holanđanin je prekinuo spekulacije o odlasku u Mercedes poručivši da ima ugovor do 2028. godine: "Kao što sam ranije rekao, zadovoljan sam ekipom i naravno, veoma je važno da pokušamo da zadržimo ključne ljude u timu duže vreme jer je to važno za naše nastupe, a na kraju, nastupi su posao. Namera je da ostanem do kraja, za mene bi bila sjajna priča da završim ugovor, pošto to u suštini znači da sam bio deo jedne porodice, jednog tima", rekao je on.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)